Zavádění prvního jídla u nejmenších dětí je bezesporu velmi významnou událostí. Jenže názory a doporučení nutričních odborníků, pediatrů, kamarádek i rodiny jsou často velmi odlišné a protichůdné. Jasnému a vědomému rozhodnutí – jak tedy na tu zdravou dětskou stravu – určitě nepomáhá ani velké množství reklam globálních korporátů cílících na maminky.
Naučte malé děti jíst zdravě. Chce to jen začít brzy a používat zdravý rozum
Odbornice na paleo stravu Michaela Luňáčková má jediné doporučení, a to – zkuste věřit své intuici. Vařte doma z kvalitních surovin a přemýšlejte, pak nešlápnete vedle.
Kvalitní výživa miminek a dětí začíná již před jejich početím, pokračuje v těhotenství a během kojení. Strava je pak u dětí do tří let věku zcela zásadním faktorem, který ovlivňuje jejich zdraví, vývoj a chování a vytváří tak základní kámen zdraví do dospělosti.
Nezapomeňte, že jste pro děti vzorem
Dítě lze vychovat i bez křupek a piškotů. Nevěříte? Michaela Luňáčková ve své knize Na celý život, podrobně popisuje, jak nutričně začít s prvními příkrmy a jak navázat na dětskou stravu dále. Autorka také tvrdí, že je pro dítě vzorem to, jak se stravuje celá jeho rodina. Proto je důležité, aby rodiče dbali nejen na lepší stravu pro své děti, ale také pro sebe i ostatní členy v domácnosti. Vzorce stravy určují dětem rodiče. I když nejde vždy vše dodržovat na 100 %, tak omezovat a kontrolovat děti na návštěvě u babiček či kamarádů není na místě. Stravovací vzorec se tím celý nerozbije, nebojte se.
„Důležité je pro zdravý vývoj dětí zařadit do jídelníčku kromě široké a kvalitní barevné škály zeleniny také kvalitní bílkoviny, obzvlášť ty živočišné díky vysokému obsahu železa, zinku a esenciálních aminokyselin. Do jídelníčku nejmenších určitě patří vajíčka od šťastných slepiček. Děti i teenageři potřebují konzumovat i správné tuky. Jsou energeticky bohaté, důležité pro vývoj a růst, poskytují důležité vitamíny, zásadní roli hrají také při hojení ran. A především – jsou skvělé pro vývoj mozku a zraku. Mluvím o zdrojích kvalitních tuků, jako je divoký losos, sardinky, makrela, oříšky a semínka, avokádo, bio hovězí maso z pastvin, kuře s kůží, kvalitní plnotučné bio mléčné produkty, také olivový olej, máslo, ghí či kvalitní biosádlo,“ říká paleo odbornice Michaela Luňáčková.
Jak na první příkrmy
Když se vrátíme do raného věku, často je diskutován první příkrm. První lžička se obvykle podává okolo pátého až šestého měsíce. Nejlepší kombinací je lokální bio zelenina povařená v domácím vývaru. Michaela Luňáčková doporučuje brzy zařadit žloutky, kvalitní bio vnitřnosti a maso. Rozhodně nezastává názor podávat jako první příkrmy obilné kaše.
Doporučuje se zcela vyhnout margarínům, sóje, komerčně vyráběným ovocným džusům, nízkotučným a odtučněným mléčným výrobkům, ultra pasterizovaným produktům, umělým sladidlům a rafinovanému cukru. Obezřetnost je na místě také u umělých barviv, zvýrazňovačů chutí, emulgátorů, glutamátu a konzervantů. Základním kamenem pro zdraví člověka je totiž opravdové jídlo od začátku života.
„Vařte svým dětem, najděte si čas. Kupujte kvalitní suroviny. Nejde o kvantitu, ale kvalitu. Vrátí se vám to na zdraví vašich dětí,“ dodává Michaela Luňáčková.
Zdroj: Na celý život / Michaela Luňáčková, zdroj foto: se svolením Michaely Luňáčkové