Jakmile trochu vysvitne slunko a je tepleji, začínají se objevovat i gastronomické akce. Ať už myslíme celé festivaly, drobné akcičky, nebo degustace v restauracích. V dnešním Mixéru najdete tipy pro milovníky masa, vegetariánských pokrmů i kvalitního vína, zkrátka výběr par excellence.
Mixér: zahájení jarní sezony, vepřové hody nebo oslava růžového vína
Manifesto zahajuje jarní sezonu
Manifesto Anděl zahájilo 23. března jarní sezonu. Prostory se vybarvily pestrými pentlemi, které evokují tradiční májky a folklórní dekorace. Po zimě se znovuotevřela terasa s pohodlným posezením, na kterou láká převážně slunečná předpověď počasí. Pro návštěvníky bude přichystaná jedna akce týdně. A protože se s jarem pojí zdravý životní styl a kuchyně plné vitamínů, Manifesto se zaměřilo na vegetariánská a veganská jídla na menu jednotlivých restaurací. Nejlépe si je bude možné vychutnat v sousedství zelené vertikální zahrady, která se po zimě probouzí ke svému bujarému vegetativnímu období a bude zase kvést, růst a vonět po bylinkách.
Rostlinná strava má zelenou
Prakticky každá z restaurací v Manifestu Anděl má v nabídce bezmasá jídla a recepty, které uspokojí i vegany. Lehčí jídla v tuto roční dobu uvítají všichni a s exotickými kuchyněmi to rozhodně nebude nuda. Zde je několik tipů z celkem asi třiceti bezmasých jídel, která mohou návštěvníci Manifesta ochutnat nebo si objednat domů. U Naan & Curry se zastavte na zeleninovou masalu nebo na kathi rolls plněné indickým sýrem panýr. Japonský Taiko Ramen Bar připravuje zeleninový miso ramen s nudlemi, houbami šitake a enoki, listy zelí pak choi a marinovaným vejcem, které mohou vegani vynechat. Ve vedlejším Napoke si lze nakombinovat přísady dle vlastní fantazie a přání anebo se spolehnout na vyladěné misky Avocado boom a Tofu shoyu, ta obsahuje mnoho druhů syrové zeleniny a marinované tofu. Jak chutná burger z čistě rostlinných surovin? Veggie Beyond připravuje Hoxton Burgers a je k nerozeznání od toho hovězího. V protějším Dirty Dog Southern Smokehouse jdou jinou cestou a mezi bulky vkládají uzený žampión portobello s jablečným salátkem coleslaw, roztaveným čedarem a BBQ omáčkou.
Vepřové hody v pivovaru Velké Popovice
Jedinečnou příležitost zažít autentickou atmosféru, vůně a chutě tradiční zábavy našich předků nabídnou Vepřové hody v pivovaru Velké Popovice. Jedenáctý ročník oblíbené akce se koná v sobotu 9. dubna od 10 do 16 hodin v pivovarském parku. Nenechte si ujít neodolatelné speciality, zpestřené prohlídky pivovaru a jízdu retro vlakem, který vás z pražského Hlavního nádraží doveze rovnou do Velkých Popovic.
Zruční mistři řezníci připraví jitrnice, prejty, polévky, tlačenku, guláš, škvarky a další nejen zabijačkové dobroty. O příjemnou náladu se postará živá muzika a čepované poctivé pivo Velkopopovický Kozel světlý a černý. Připravena je ukázka stáčení a prodej piva Mistrův ležák a Velkopopovický Kozel Černý v patentních lahvích. Během hodů můžete navštívit prohlídku pivovaru se školou čepování a ochutnávkou volby sládků – pivem polotmavý ležák Popeleční Benedict. A samozřejmě nebude chybět živý maskot pivovaru, kozel Olda.
Oslavte svátek lásky růžovým vínem
Svátek růžových vín se bude leto konat opět ve Ville Richter na Pražském hradě. Je to již tradiční akce, kde lze ochutnat více než 100 moravských a českých rosé, pobavit se a potkat se i se samotnými vinaři, kterých bývá na akci několik desítek. Akce probíhá 1. května od 10 do 18 hodin přímo v prostorách Svatováclavské vinice a v přilehlé Ville Richter na Pražském hradě a je určená nejen milovníkům moravských a českých rosé, ale všem, kteří se rozhodli strávit sváteční den stylově ve společnosti svěžích a hravých růžových vín z moravských a českých vinic. Převažovat budou mladá růžová vína zejména ročníku 2021, který se už během listopadových svatomartinských oslav ukázal jako ročník povedený. Mezi prezentovanými víny však najdeme i některá vína starší. A chybět nebudou ani růžové sekty či stále populárnější frizzanté.
redaktorka FTV Prima