První říjnový Mixér je právě tady! Máme pro vás novinku z bagetového ráje, veganskou verzi oblíbeného podzimního nápoje, ale také argentinskou restauraci, která propaguje nový způsob udržitelnosti. Jdeme na to!
Mixér: dánské menu, osvědčené kávové klasiky nebo originální přístup argentinské restaurace
Bageterie Boulevard: nové dánské Chef menu a degustační menu
Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.
Nové Chef menu přibližuje českým zákazníkům nepříliš známou dánskou kuchyni, která vychází ze zvyklosti používat lokální suroviny, jejichž dostupnost ovlivňuje krátké léto, chladnější podnebí a blízkost moře. Součástí dánské kuchyně jsou již po staletí mořské plody a ryby, zelenina, která zvládá i chladnější počasí, a také červené maso. S českou kuchyní pak Dány pojí velká obliba vepřového masa.
Vybírat si lze tentokrát dokonce ze tří rozdílných baget. První je Dánský roastbeef s tradiční dánskou remuládou s kapary, balzamiko cibulkou a rukolou. Bageta Pork polse je nacpaná pečeným vepřovým masem s křupavou kůrkou, které je pro Dánsko typické. Dochucuje ji dresink ze sladké hořčice, salát z červeného zelí a chuťově zajímavý kmínový sýr. Poslední bageta se jmenuje stejně jako jedno z nejtradičnějších dánských jídel – Frikadeller. To svým vzhledem připomíná naše karbanátky a do jisté míry se jedná o gastronomickou konkurenci švédských masových kuliček. Frikadeller v Bageterii Boulevard jsou připraveny z vepřového masa s kousky modrého sýra. Recepturu doplňuje remuláda z červené řepy a křupavá cibulka.
Veganské Pumpkin Spice Latte ve Starbucks
Starbucks opět rozšiřuje svou veganskou nabídku. Tento podzim do ní přibude ikonické Pumpkin Spice Latte. Oblíbený nápoj, který je kombinací espressa, sirupu s příchutí dýňového koláče a napěněného mléka ozdobeného šlehačkou a kořeněným dýňovým posypem, přichází také ve veganské verzi. Letos ho můžete ochutnat nejen s veganským sirupem a několika druhy mléčných alternativ ze stálé nabídky Starbucks, ale také s veganskou šlehačkou. Nezaměnitelné Pumpkin Spice Latte bude během celého podzimu ve všech kavárnách Starbucks dostupné v horké i ledové verzi.
Chraňte přírodu, nechte si ho připravit do vlastního tumbleru nebo cold-cupu a získáte navíc slevu 10 Kč.
Argentinská restaurace Gran Fierro propaguje nový způsob udržitelnosti
Tato restaurace, která se nedávno přestěhovala do krásných prostor v Myslíkově ulici, jako první steak-house zavádí cirkulární provoz.
Základem argentinské kuchyně je oheň, a proto si Gran Fierro vybralo jako symbol problematiky udržitelnosti právě uhlí. Výroba dřevěného uhlí v tropických oblastech patří mezi závažná ekologická témata kvůli velmi slabé státní regulaci odlesňování. Restaurace využívá dřevěné uhlí marabu, protože toto dřevěné uhlí pochází z keře na Kubě, který je v tamním prostředí plevelem. Jako vizuální odkaz tohoto problému slouží v restauraci působivá zeď se zavěšenými uhlíky.
Společnost Biochar foundation pomohla restauraci vytvořit speciální kontiki gril, který produkuje vlastní biochar (dřevěné uhlí). Nyní se připravuje tzv. pyrogril, ten umožní produkovat biochar a současně grilovat. Sdružení Kokoza, známé tvorbou městských zahrad, záhonů a kompostů, pomohlo Gran Fierro připravit originální venkovní zahrádku s kompostem. Kreativní studio Butterfies&Hurricanes, které navrhuje ekoobaly a pracuje s recyklovanými materiály, pomáhá s vytvořením mini zahrádek, kde budou prezentovat využitelnost kompostu a biocharu.
Spolupráce s Institutem cirkulární ekonomiky přináší firmě další možnosti a nápady, jak všechny suroviny co nejlépe zužitkovat a pracovat s odpadem ve stylu zero waste.
redaktorka FTV Prima