Na českých talířích se stále neobjevuje dostatek ryb. Nemáme sice moře, ale ryby v českém tradičním jídelníčku bývaly celkem běžné. V současnosti je kromě sladkovodních ryb v Čechách s velkou převahou nejoblíbenější losos. Možností je ale mnohem více...
Není ryba jako ryba. Víme, kde seženete ty nejčerstvější!
První rybárna s čerstvými rybami se v Praze objevila před dvaceti lety. Od té doby se nabídka rozšířila, ryby lze koupit i ve velkých marketech, ale pokud chcete opravdovou kvalitu a čerstvost, máme pro vás tip.
Na Starém Městě v Masné ulici 1 byla otevřena rybárna Blue Fjord, ve které seženete špičkové mořské i sladkovodní ryby z celého světa. U řady produktů máte možnost zakoupit ryby dříve, než uplyne 24 hodin od jejich vylovení z moře. Čerstvé ryby přijíždějí do rybárny i několikrát denně a z mnoha zemí světa. Organické pražmy královské a mořští vlci z Chorvatska. Lososi z Norska. Ústřice z Francie. Humři z Kanady. Tuňák z Indie či Indonésie. Kanic z Kuby či Senegalu. Red Snapper z Malediv. Okoun nilský z Viktoriina jezera. Chobotnice z Madagaskaru a Maroka...
Novinkou jsou na českém trhu ojedinělé exotické ryby ze studených moří Nového Zélandu – královský losos (King Salmon), kingfish, chňápal rudý (Red Snapper) nebo kanic (Grouper). Tyto ryby byly až do dosud v České republice dostupné pouze z teplých moří, zejména Senegalu, Indie a Malediv. Kvalita ryb z Nového Zélandu je díky čistotě vod a díky tomu, že tyto ryby žijí v chladných vodách, mimořádná.
Rybárna poskytuje nejen rozmanitý výběr ryb, mořských plodů a salátů, ale také jejich úpravu. Kromě toho je součástí rybárny i restaurace, která je otevřena každý den od 10.00 do 22.00 hodin a mimo jídel na jídelním lístku si můžete nechat připravit cokoliv si vyberete z pultu. A pokud si dary moře chcete připravit doma, místní tým vám poradí, jak je nejlépe připravit a zdarma je pro vás očistí a naporcuje.
Během degustace nás prováděl Pierre Boels, odborník na dary moře a shodou okolností manžel majitelky bistra. Překvapivým zjištěným pro nás bylo, že Praha má jedny z nejčerstvějších ryb v Evropě, neboť ty cestující ze severních a jižních moří i Atlantiku, jsou překládány právě v Praze, v Čakovicích. A odsud putují přímo do bistra Blue Fjord. Největší úspěch při ochutnávkách slavil marinovaný tuňák v sezamové krustě servírovaný na rukolovém salátku s cibulovou emulzí a kousky manga, dále slávky à la Marniere, připravované s kořenovou zeleninou na bílém víně, a sashimi z královského lososa a kingfish z chladných moří Nového Zélandu. Stejně tak lákavé byly i rybí saláty a chuťovky, připravované každý den čerstvé.
Na závěr se s námi místní kuchař podělil o rychlý recept:
Recept na mušle Sv. Jakuba podle kuchaře Jana Červeně
Mušle sv. Jakuba neboli hřebenatky je možno jíst i syrové. V bistru Blue Fjord si je hosté nejčastěji dávají grilované na bílém víně.
Na silně rozpálenou pánev dejte olej a osolené a opepřené mušle sv. Jakuba. Z každé strany je grilujte pouhých deset až dvanáct vteřin, mušle zůstanou uvnitř syrové. Poté proces grilování ukončete přidáním 1 dl bílého vína. Vzápětí přidejte silný rybí vývar (k zakoupení v Blue Fjord!) a po zpěnění omáčku dotáhněte polévkovou lžící másla. Okamžitě podávejte.
Připravila Klára Michalová