Pokud ještě nemáte plány na tento víkend, nezoufejte! Přinášíme vám čtyři na gastroakce, které se konají již za pár dní. Těšit se mohou milovníci ryb a mořských plodů, fanoušci známých tváří gastronomie (jako Zdeněk Pohlreich nebo Radek Kašpárek) i ti z vás, kteří holdují pivu.
Jsou tu další tipy na letní gastroakce tohoto červnového víkendu!
FISHKUS – rybí a seafood festival
Čtvrtý ročník food festivalu Fishkus se uskuteční 10. června 2017 na Smíchovské náplavce. Nepřeberný výběr ryb a mořských plodů čeká na návštěvníky u více než 50 stánků. Ochutnat budete moci středomořskou bujabézu, grilovaného mečouna, uzené pstruhy, rybí burgery, salát z chobotnice, japonské sashimi, srílanské rybí kari nebo čerstvé ústřice. Chybět nebudou ani kvalitní vína a cidery párované s pokrmy. Ryby jsou svou výživovou hodnotou nezastupitelné, proto je důležité pravidelně je zařazovat na náš jídelníček. Jak je správně nakupovat, uchovávat a upravovat, se dozvíte právě na festivalu Fishkus.
Smíchovská náplavka, Praha
Garden Food Festival v Ostravě
Přehlídka špičkového jídla a pití pod širým nebem míří letos poprvé do Ostravy. V Dolní oblasti Vítkovice se koná Garden Food Festival 10. a 11. června. Návštěvníci ochutnají vybraná jídla od nejlepších lokálních restaurací a poznají pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy. Hlavními tvářemi akce jsou Zdeněk Pohlreich, Markéta Hrubešová, Kamila „Kamu“ Rundusová či ostravská michelinská hvězda Radek Kašpárek.
Dolní oblast Vítkovice; Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
Sektival
Milovníci sektů a dobrého jídla budou moci letos objevovat rozmanitost bublinek ve snoubení s nejrůznějšími pokrmy v rámci gastronomického svátku Sektival. Festival šumivých vín se odehraje od 3. do 18. června 2017 v pěti desítkách restaurací v Praze, Brně, Plzni a také v Ostravě. Sektival představí ve třech červnových víkendech ty nejlepší sekty v harmonické kombinaci s vybranými pokrmy.
V menu jednotlivých restaurací se objeví jak plnohodnotné menu, tak nejrůznější drobné delikatesy, jako jsou třeba tapas nebo kanapky. Těšit se bude možné třeba na telecí pečeni s marinovanými jahodami a balzamikovou redukcí, hovězí lemon roastbeef s grilovanou zeleninou a pečené plátky brambor s rozmarýnem či avokádový koktejl s krevetkami, rajčaty a chilli papričkou podávaný s tortila chipsy.
Den Kozla 2017
V sobotu 10. června 2017 se zastavte na nádvoří Pivovaru Velké Popovice a oslavte největší svátek Kozlích fanoušků! Na jubilejním 25. ročníku Dne Kozla vás čeká pivní speciál – Velkopopovický Kozel Černý Nefiltrovaný, poctivé polévky jako například zelňačka, česnečka nebo pivní a rybí polévka či ukázky tradičních řemesel, které si můžete vyzkoušet.
Pivovar Velké Popovice; Ringhofferova 1, Velké Popovice
Neratovice se chystají na první ročník Festivalu piva
V sobotu 10. června se v Neratovicích, v parku za městským kinem, uskuteční přehlídka a s ní spojená ochutnávka piv z produkce zajímavých českých pivovarů. Na premiérovém ročníku Festivalu piva v Neratovicích se představí pivovary Česká Kamenice, Hangár, Chříč, Konrad, Moucha, Zemský akciový, Zichovec a také lokální piva Kaberna a Neratovák. „Návštěvníci festivalu budou moci ochutnat více než dvacet druhů piv rozmanitých druhů a stylů. Na čepu budou jak klasické ležáky plzeňského typu, tak i stále populárnější ´ejly´, tedy svrchně kvašená piva typu IPA, či APA,“ říká za organizátory Ondřej Hergesell.
Smetanova a náměstí Republiky, Praha-Neratovice
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima