Někdy je po příchodu z práce nejtěžší vymyslet, co budete vařit k večeři. Proto se hodí mít v zásobě pár bleskových receptů, které zvládnete připravit za chvíli a z toho, co najdete doma v lednici a ve spíži. Pokud tam nechybí pár vajec, máte vyhráno…
Připravte 5 rychlých večeří s vejci v hlavní roli
Vyzkoušejte některý z 5 jednoduchých receptů a nebojte se improvizovat podle domácích zásob.
Pečená frittata s antipasti
V míse našlehejte 6 vajec, ½ kelímku smetany, velkou hrst strouhaného parmazánu a 2 najemno nasekané stroužky česneku. Do menšího pekáčku (19 x 29 cm) s papírem na pečení navrstvěte na proužky nakrájenou červenou cibuli, nasekaná sušená rajčata, kapary, sušenou šunku, nasekané lístky bazalky a natenko nakrájené brambory. Vše přelijte vaječnou směsí. Pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů 25–30 minut, až frittata zpevní a bude krásně zlatavá.
Hedvábná polévka s vaječným kapáním
V misce našlehejte 3 vejce, ¼ hrnku nastrouhaného parmazánu, 1 lžíci nasekané hladkolisté petrželky, špetku muškátového oříšku a 2 lžíce kuřecího vývaru. V hrnci přiveďte k varu 1 litr kuřecího vývaru a 2 hrnky studené vody. Do vařícího vývaru vlijte vaječnou směs a stále míchejte, dokud vejce neztuhnou v kapání. Polévku dokořeňte solí a čerstvě namletým pepřem. Podávejte posypané zbylým strouhaným parmazánem a nasekanou petrželí.
Omelety s houbami a čedarem
Na pánvi orestujte nakrájené žampiony a nasekaný česnek. V míse našlehejte 8 vajec a okořeňte je čerstvě namletým pepřem. Rozpalte na středním plameni nepřilnavou pánev (16 cm v průměru). Rozpusťte na pánvi kousek másla. Vlijte čtvrtinu vaječné směsi a rozlijte ji po celé pánvi. Nechte 1 minutu smažit a poté navrch rozprostřete ¼ houbové směsi, zasypte nastrouhaným čedarem a nasekanou hladkolistou petrželkou. Smažte, až vejce zpevní, a poté omeletu přeložte v půlce a servírujte na talíř. Stejně postupujte i se zbývajícími vejci.
Mexická vejce
Na pánvi orestujte doměkka najemno nakrájenou červenou cibuli a 2 nasekané stroužky česneku. Přidejte lžičku uzené mleté papriky a zvolna restujte 1 minutu. Přidejte 2 plechovky sekaných rajčat, 2 lžíce rajčatového pyré, nasekanou pečenou papriku a ½ hrnku kuřecího vývaru. Dochuťte solí. Vařte 5 minut. Poté ve směsi vytvořte 4 důlky a do každého vyklepněte 1 vejce. Vařte 3–4 minuty, až vejce zpevní (můžete to urychlit přiklopenou poklicí). Servírujte s kukuřičnými nachos.
Ramen polévka s vepřovým masem a vejcem
Silný kuřecí vývar ohřejte k varu. Přidejte ramen nudle, sójovou omáčku, nasekaný česnek, nadrobno nakrájenou červenou chilli papričku a nastrouhaný čerstvý zázvor. Vařte 2 minuty, až nudle změknou. Mezitím dejte vejce (1 vejce na porci) do menšího kastrůlku se studenou vodou. Přiveďte k varu, občas zamíchejte, aby žloutky byly ve středu vajíčka. Snižte plamen a vařte 3 minuty, poté vajíčka přendejte do studené vody. Oloupejte je a překrojte napůl. Do misky dejte mladé, ploché hráškové lusky a nakrájenou jarní cibulku. Na ně dejte uvařené ramen nudle a natenko nakrájené pečené vepřové maso. Zalijte horkým vývarem a navrch položte vejce.
Připravila Klára Michalová