Avokádo je hvězdou mnoha receptů a to nejen kvůli nezaměnitelné chuti a struktuře, ale hlavně kvůli výživovým a zdravotním benefitům. Ovšem jeho milovníci dobře vědí, že jeho pravidelná konzumace může lézt pěkně do peněz…
Dopřejte si avokádo každý den! Levně a v ideálním stavu „ready to eat“
Jedno avokádo stojí průměrně 30–40 Kč, což při konzumaci jednoho kusu denně vyjde měsíčně kolem tisícovky. Navíc všichni, kdo s ním často vaří, vědí, že doba, kdy je avokádo v perfektní kondici vhodné pro konzumaci, je velmi krátká. Z plodu tvrdého jak kámen se často velmi rychle a nepozorovaně stane rozměklá hnědá břečka, která místo na talíř putuje rovnou do koše.
Existuje však způsob, jak si avokádo užít za méně peněz a vždy v ideálním stavu.
Zmražte ho!
Až příště v obchodě narazíte na avokádo v akci, kupte jich pořádně velký pytel. Pokud ještě nejsou dostatečně zralá, nechte je nejprve v pokojové teplotě dozrát.
Způsobů, jak zamrazit avokáda je více. Nejjednodušší je připravit z nich v mixéru pyré společně s 1 lžící citronové nebo limetové šťávy na 1 avokádo. Kyselá šťáva zabrání zhnědnutí dužiny. Hotové pyré rozdělte do menších uzavíratelných nádob nebo do tvořítek na ledové kostky a šup s tím do mrazáku.
Avokáda můžete také mrazit nakrájené na kostky nebo jako celé půlky – stačí je rozpůlit, vyjmout pecky, lžící vydlabat dužinu vcelku ze šlupky a celé půlky avokáda nebo nakrájené kostky dát do zipového sáčku a takto zamrazit.
Je ovšem potřeba zmínit, že mražením se struktura dužiny změní, takže se po rozmražení nehodí ke konzumaci například nakrájené na plátky na ranní toast. Ale skvěle se hodí na přípravu guacamole, pomazánek nebo krémových omáček na těstoviny.
I pro milovníky sladkého je tu dobrá zpráva! Zmražené avokádo můžete proměnit v báječnou zmrzlinu nebo zdravý čokoládový krém. A samozřejmě se perfektně hodí jako základ do všech smoothie.
Připravila Klára Michalová