Možná pro řadu lidí bude překvapením, že meloun není ovoce, ale zelenina z čeledi tykvovitých. Díky značnému obsahu vody (více než 90 %) a navzdory své sladké chuti malému podílu sacharidů je ideálním pomocníkem při hubnutí a v horkém létě díky němu předejdeme dehydrataci.
Vodní meloun – symbol léta i pomocník při hubnutí
Pro svoji lahodně sladkou chuť je zdravou alternativou cukrovinek. A dokonce ani v kuchyni se tento symbol léta neztratí.
Jak vybrat ten nejchutnější?
Pro správný výběr chutného melounu se stačí řídit těmito několika radami. Povrch melounu musí být lesklý a tvrdý, v místě, kde meloun ležel, by se měla nacházet žlutá skvrna. Pruhová kresba na melounu by měla být zřetelná a ostrá. Dobré je také všimnout si stopky – ta by měla být suchá a zatočená. Při mírném stlačení by měl zapraskat, tak poznáte, že je zralý. Dobře známým faktem je, že při poklepání na meloun bychom měli slyšet dutý, dunivý zvuk. Lepší je vybrat si meloun větší velikosti, který ale zároveň není nadměrně těžký. Samozřejmostí je vybrat si meloun bez prasklin či jiného poškození.
Tip: Spálené pokožce uleví chladivý meloun, stačí ho nakrájet na plátky a položit na spálená místa.
Meloun – vitamínová bomba
Vodní meloun obsahuje především značné množství vitamínu C, dále také vitamíny skupiny B a vitamín A, který je dobrý především pro náš zrak. Kromě kyseliny jablečné a citronové obsahuje také kyselinu listovou, která je nepostradatelná především pro nastávající maminky, protože je nezbytná pro správný vývoj plodu, ale například i pro krvetvorbu či růst vlasů a nehtů. Meloun obsahuje také vlákninu, která je dobrým pomocníkem při hubnutí – zažene hlad a pomáhá dobrému trávení. Z minerálních látek je meloun bohatý především na železo, draslík a mangan; v menší míře pak obsahuje také fosfor, vápník, jód či hořčík. Meloun nám také pomůže – díky obsahu cholinu – při nekvalitním spánku nebo vysokém krevním tlaku, navíc podporuje činnost mozku a svědčí také našim cévám.
Tip: Využít můžete i semínka vybraná z dužiny, která jsou extrémně zdravá. Stačí je usušit a následně opražit a přidat například do sušenek či dezertů místo ořechů.
Meloun se ani v kuchyni neztratí
Meloun je zejména vhodný do osvěžujících ovocných salátů nebo alkoholických či nealkoholických koktejlů či smoothie, kde výborně ladí například s mátou, nebo do čerstvých dezertů s tvarohem či jogurtem. Ale překvapivě se dá i péct, zapékat či grilovat. Meloun se dá například zapéct s oříšky a na závěr polít medem, na světě je tak zdravý a chutný dezert. Při příjemných letních večerech můžete také meloun nakrájený na trojúhelníčky lehce ogrilovat a podávat buď samostatně nebo zkusit nevšední kombinaci grilovaného melounu s rybím masem. Milovníci atypických chutí mohou přidávat meloun i do zeleninových salátů s přidáním sýra a ořechů či zapéct meloun s mozzarellou a po vyndání z trouby ozdobit trochou brusinkového džemu a lístkem čerstvé máty. Z melounu lze také snadno připravit chutnou zmrzlinu, kterou v parném létě ocení nejen děti.
Autor: Dana Špatenková
redaktorka FTV Prima