Suroviny
- celá vykuchaná pražma 1 ks
- Citron 3 plátky
- čerstvé bylinky (bazalka, kopr, tymián, šalvěj) 1 svazek
- hrubá mořská sůl 1 kg
- Bílek 2 ks
Postup přípravy
- Pražmu omyjte a do břišní dutiny vložte svazek bylinky a plátky citronu.
- Bílky vyšlehejte do hustého sněhu a promíchejte se solí, až vznikne sypká směs. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Do vhodného pekáče rozestřete polovinu solné směsi, na ni položte rybu a zakryjte zbylou směsí. Vložte do trouby a pečte (nejlépe v horkovzdušném režimu), až se vytvoří pevnější krusta, která začne u ukrajů hnědnout (viz prima tip).
- Po upečení nechte pražmu chvíli vychladnout, pak krustu ihned rozlomte a rybu opatrně vyjměte.
- Prima tip: U tohoto receptu platí zlaté pravidlo o přípravě ryb: na každých 500 g jejich váhy počítejte s 15 minutami pečení.