Jednou z nejrozšířenějších vánočních tradic je pečení vánočního cukroví. Obvykle se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, čokolády, kakaa, různých druhů kandovaného ovoce a ořechů.
Fantastická vánoční čtyřka
Drtivá většina Čechů si alespoň část cukroví peče doma sama.
Čtyři nejoblíbenější a nejznámější druhy vánočního cukroví:
• Vosí hnízda
• Vanilkové rohlíčky
• Linecké cukroví
• Plněné ořechy
Vosí hnízda (včelí úly, vosí úly)
Nepečené vánoční cukroví. Těsto se vyrábí z rozdrcených piškotů či sušenek s máslem a kakaem. Dále se formuje ve formičkách ve tvaru úlu, které se zmenšují směrem ke špičce. Ve středu těsta umístěného ve formě se udělá malý prostor, do kterého se lije nejčastěji likérová náplň. Na spodek se jako podstava přilepí celý piškot.
Vanilkové rohlíčky
Pečené vánoční cukroví tradičně vyráběné z vlašských nebo lískových ořechů. Mleté lískové nebo vlašské ořechy a velká porce másla dodávají tomuto vánočnímu cukroví křehkost a to by se tak mělo rozpustit na jazyku.
Linecké cukroví (linecké kroužky)
Linecké těsto se vyrábí z másla, žloutku, cukru a hladké mouky. Před vánočními svátky lze linecké těsto koupit i v obchodní síti, ale lepší a rozhodně čerstvější je to domácí, které sami vyrobíte. Ke slepování jednotlivých upečených dílků se používá rybízová marmeláda, vhodná ke slepování a plnění sladkého pečiva.
Plněné ořechy
Plněné ořechy mají vytvořit iluzi pravých vlašských ořechů – symbolu hojnosti.
Ořechové těsto:
• 300 g hladká mouka
• 150 g máslo
• 120 g moučkový cukr
• 50 g mleté vlašské ořechy
• 1 vaječný bílek
Postup: Na vále vypracujeme těsto ze všech těchto surovin. Potom zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Z těsta vytvarujeme kuličky, které vmáčkneme do máslem vymazaných formiček na ořechy. Uprostřed je třeba vymáčknout důlek, který budeme později plnit krémem. Pečeme na 160 stupňů v předem vyhřáté troubě asi 10–15 minut. Ořechové „skořápky“ ještě zatepla vyklepneme a necháme ve spíži do druhého dne.
Ořechová náplň:
• 150 g máslo
• 70 g moučkový cukr
• 2 vaječné žloutky
• 150 g vlašské ořechy mleté
• 70 g dětské piškoty mleté
• 1 lžíce rumu
Postup: V míse vypracujeme ze všech surovin hladký krém. V případě velké tuhosti krému můžeme přidat k rozředění více rumu. Upečené „skořápky“ plníme krémem a spojujeme. Uchováváme na chladném místě.
Autor: Alžběta Krchová