Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Artyčok alias jedlý bodlák

Artyčok alias jedlý bodlák

Artyčok alias jedlý bodlák Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Artyčok alias jedlý bodlák Zdroj: Thinkstock

Jedí se plněné, pečené, v marinované podobě mohou fungovat také jako příloha. Variant v přípravě této bizarní zeleniny je několik, nebojte se je vyzkoušet!

Artyčoky se řadí mezi teplomilné trvalky a existují dva druhy: artyčok kardový a zeleninový, nás zajímá právě ten druhý. Pro naše tělo mohou být artyčoky velice prospěšné, jelikož obsahují řadu zdraví prospěšných látek jako například kyselinu listovou, draslík, clarin – podporující činnost jater, vitamin C, vápník a také hořčík. Mimo jiné snižují hladinu cholesterolu a celkově zlepšují trávení. Pokud se rozhodnete pro nákup čerstvých artyčoků, sledujte pevnost jejich listů a celkový vzhled; rozhodně nesmí být seschlé. V sezoně (začátek jara a podzim) je seženete nejlépe, po celý rok je k mání jejich nakládaná verze.

Historie artyčoků je opravdu zajímavá, první zmínka o nich je už ze starověkého Egypta. Následně se prý rozšířily do Říma a Řecka, právě tam se staly velice oblíbenou pochoutkou. Na Sicílii se v období středověku hojně pěstovaly, ale zároveň byly velice drahým zbožím, dostupným pouze lidem z bohatších a nejvyšších vrstev. Postupem času se artyčoky dostaly až do Ameriky, například do Kalifornie. V České republice je jejich pěstování komplikovanější, jelikož potřebují dostatek tepla; proto má výsev semen smysl pouze v nejjižnějších oblastech republiky.

DIA ZELENINA

Jaké látky artyčoky obsahují už víte, ale mám tu pro vás ještě jednu specialitu, kterou tato zelenina skrývá pod svou silnou slupkou. Je to takzvaný inulin. O co vlastně jde? Inulin je polysacharid, který má konzistenci jemného bílého prášku. Chuťovým pohárkům sice připadá sladký, ale tělo ho nedokáže využít. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká (možná až nulová), proto je dobrou náhražkou cukru, ale i tuku. Jen si dávejte pozor na přílišnou konzumaci surovin s inulinem, všeho moc škodí a v tomto případě by se mohlo dostavit nadýmání.

Kosmetický průmysl hojně využívá plody artyčoků díky jejich protialergickým účinkům, hodí se proto na léčbu ekzémů a jiných kožních problémů.

Jak s artyčokem pracovat

Příprava artyčoku se neřadí mezi ty nejrychlejší, ale výsledek stojí za to. Celý proces trošku komplikuje jeho nedobytný vzhled a navíc se říká, že může obarvit ruce do černa. Jako pomocník se hodí citronová šťáva, kterou si před přípravou potřete ruce.

Na ukázku tu pro vás mám video s přípravou a tipy na úpravu artyčoku, nejlépe tak uvidíte, jak na něj!

Recepty

Salát s artyčoky, chřestem a čekankou

2

Tipy na přípravu

Nakonec ještě několik tipů, jak artyčoky využít při samotném vaření. Kromě již zmíněného pečení celých plodů je můžete naplnit směsí sýra, jarní cibulky a bylinek, z takzvaných „srdcí“ artyčoků si můžete připravit pomazánku nebo je zkuste naložit do oleje se směsí bylinek. Stejně tak jsou skvělou ingrediencí v těstovinách, zeleninových směsích nebo salátech. Hodně mě zaujalo využití v lasagních, kde jsou artyčoky pečeny společně s hráškem, ale zajímavá je i tempura připravená z kousků artyčoku.

Je jasné, že využití této zeleniny je rozmanité, stačí si najít trochu času na její přípravu a nebát se zaexperimentovat!

Autor: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Soutěžící

Marie Trávníčková

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Novinky

Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

Prostřeno!

Připravujeme Prostřeno! speciál MMA bojovníci

Prostřeno!

Prostřeno: Smetanovo-čokoládová dobrota s malinami

Prostřeno!

Prostřeno: Italské ossobuco

Prostřeno!

Prostřeno: Krémová česneková polévka

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Policie zasahuje na ministerstvu průmyslu a obchodu. Zřejmě řeší dotační výzvy Zázrak. Jak může člověk tolika lidem poděkovat? Martínkův otec poslal dárcům dojemný vzkaz Vrací se El Niño. Může způsobovat sucha a ohrozit i zemědělce. Jak se projeví v Česku?

prima-zeny

Marika Gombitová o fatální autonehodě: Byla jsem nemocná a nikam jsem jet nechtěla Nejde jen o jeden život. Celebrity děkují lidem za sto milionů pro nemocného Martínka Lunární kalendář na 39. týden: Přicházející úplněk může vyvolávat napětí a neklid

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil

prima-fresh

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

prima-cool

Barevnej podzim na Prima COOL! Harry Potter: Nejnovější informace o seriálu slibují jednu klíčovou věc Hra o Kazmův milion dolarů skončila. Známý český streamer tvrdí, že vyhrál

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Nejkrásnější podzimní dekorace vytvoříte z mochyně: Věnec, kytice i světelný řetěz Katy Perry a Orlando Bloom jdou k soudu kvůli bydlení. Bojují o dům za 300 milionů Styl japandi potěší všechny milovníky skandinávského designu a japonského minimalismu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.