Grilovací sezona je v plném proudu. Že vás od večerní grilovačky odrazují připečené zbytky jídla, které na mřížce zůstaly z minula? Čištění grilu nemusí být taková otrava, jak se na první pohled zdá.
3 jednoduché zásady pro nejčistší gril široko daleko
Proč je tak důležité, aby byla grilovací mřížka před každým grilováním čistá? Kromě toho, že čistý gril vypadá daleko lépe než “zaneřáděný”, jsou zde i praktické důvody: připečené zbytky mohou pokazit chuť připravovaného jídla, navíc konzumace připálených kousků není ani trochu zdravá.
1. Nejlepší je nahrubo očistit gril, dokud je ještě teplý. Zbytky jídel půjdou z mřížky nebo z grilovacího tálu odstranit mnohem snadněji než za studena. Pokud už se vám večer do úklidu nechce, zkuste před čištěním gril alespoň trochu nahřát.
„Dobrou zprávou je, že kvůli životnosti grilu není vhodné dělat ´generální čištění´ po každém grilování. Většinou postačí mechanické očištění, nejčastěji se používají ocelové nebo mosazné kartáče. Olejový film z grilování navíc konzervuje mřížku a chrání ji proti korozi,“ vysvětluje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef.
2. Pokud nicméně grilujete často, je dobré párkrát za sezonu vzít gril „z gruntu“ za použití speciálních čisticích prostředků. Grilovací mřížku a další plochy, které přijdou do styku s jídlem, čistěte vždy pomocí zdravotně nezávadných přípravků s certifikací pro tyto účely (například Outdoorchef Barbecue Cleaner).
3. Čištění vašeho současného grilu je zdlouhavé a složité, takže vás otravuje až na půdu? V tom případě jste možná nevybrali ten správný. Až půjdete pro nový, dobře si před nákupem prohlédněte konstrukční řešení grilu. Čím je vnitřek členitější (čím víc různých záhybů a složitých ploch skrývá), tím větší práci vám logicky zabere čištění. U grilů na dřevěné uhlí se členitost příliš neliší, větší rozdíly najdete u grilů plynových, kde jsou v tomto ohledu nejpříjemnější kotlové grily.
Jak správně vyčistit gril, foto: Outdoorchef
Stejně tak si už při nákupu promyslete, který materiál mřížky je pro vaše potřeby nejvhodnější. Nejčastěji se u grilů setkáte s keramickým smaltem, litinou nebo nerezovými mřížkami. Každý z nich má své výhody i nevýhody.
Keramický smalt je nejméně přilnavý, ale zároveň oproti litině a nerezové oceli méně odolný. Výhodou je jeho univerzálnost, ve srovnání s ostatními materiály vede hlavně při grilování drůbeže a ryb.
Litina je hodně odolná, a navíc výborně akumuluje teplo (pozor, toto platí pro robustní zpracování, na trhu jsou i grily s nekvalitními tenkými litinovými mřížkami, které mají tendenci praskat). Kvůli hrubšímu povrchu litiny má jídlo tendenci se přichytávat, ale při správné přípravě jsou burgery či steaky z litinové mřížky nedostižné.
Nerez je oblíbená pro vysokou odolnost, při čištění i grilování ale počítejte s vyšší přilnavostí.
TZ, (klam)