Někdy jde opravdu o vteřiny. Stačí chvilka nepozornosti, krátký telefonát nebo rozhovor se sousedy mezi dveřmi a připálená omáčka je na světě. Stát se to může začátečníkovi, ale i zkušenému kuchaři. Jídlo není nutné vyhodit, snadno se dá totiž zachránit.
Připálenou omáčku zachraňte jednoduchým způsobem. Stačí vám běžné věci z kuchyně
Nejprve je nutné zbavit omáčku připálenin. Připravte čistý hrnec a omáčku do něj opatrně přeceďte přes jemné síto. Dávejte pozor, aby vám neproklouzl ani kousíček připáleniny. Omáčku byste nežádoucí hořkosti a pachuti nezbavili.
Nejlepší pomocník je vždy po ruce
Omáčku zbavenou připálených hrudek nechte znovu přijít k varu. Tentokrát k ní přihoďte celou bramboru a vařte dohromady deset minut. Brambora slouží jako skvělý neutralizátor trpké chuti. Pak bramboru jednoduše vylovte a bez milosti vyhoďte. Menší škoda je vyhodit jednoho žlutého pomocníka než celý hrnec omáčky. Stejným způsobem lze použít mrkev, nebo dokonce chléb.
Pokud doma zrovna nemáte žádnou ze zmíněných ingrediencí, lze dokonce použít i korek. Například dobře poslouží špunt od vína. Vařte ho v omáčce stejným způsobem, jako v předchozím postupu. Korek raději však vložte do sítka na koření nebo čaj. Poslouží i látkový pytlík. Korek by mohl uvolnit malé částečky a vy byste omáčku museli znovu zbytečně cedit.
U korku hrozí riziko, že omáčka může chutnat zemitě až dřevnatě. Záleží také na původním stavu připálení.
Smetana také pomůže
Nakonec do omáčky můžete přidat smetanu spolu s přimíchanou moukou. Za stálého míchání vlijte do omáčky. Pokud máte doma citron, kus uřízněte a s omáčkou chvíli povařte.
Díky těmto krokům bude vaše omáčka znovu perfektní.
Zdroj: reddit.com, livestrong.com; foto: iStock