Uvařit bramborovou kaši není nic těžkého, avšak několik nenápadných fíglů pomůže vykouzlit tu nejlepší a jedinečnou. Práce s bramborami, máslem, solí a smetanou vyžaduje správný postup, abyste docílili perfektního výsledku.
Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků
Správný druh brambor
Výběr správných ingrediencí je půlka úspěchu. Začněte s bramborami, kterých existuje hned několik druhů. Nejlepší volbou pro bramborovou kaši je varný typ C, který je nejvíce moučnatý a dobře se díky němu kaše spojí.
Vařte na větší kousky
Brambory oloupejte, propláchněte ve vodě, aby se zbavily přebytečného škrobu a nakrájejte je na větší kousky. Kdybyste je nakrájeli na malé, zbytečně by do sebe nasákly vodu a byly by v kaši méně výrazné. Pokud chcete brambory chránit před vodou úplně, uvařte je se slupkou a po uvaření brambor ji sloupněte.
Brambory musí zůstat teplé
Až se brambory uvaří, vypněte plotýnku, slijte vodu a vraťte je zpět na horký sporák, aby se vypařila přebytečná voda. Ještě horké brambory hned rozšťouchejte, aby v nich nezůstaly hrudky.
Opravdu studené máslo
Až budou brambory dobře rozšťouchané, přidejte studené máslo, neboť tak docílíte správné oříškové chuti. Máslo musí být opravdu studené, vyndejte ho tedy z lednice až v posledním okamžiku. Díky máslu navíc struktura kaše zůstane správně pevná.
Neustále ochutnávejte
Bramborová kaše potřebuje celkem dost soli. To platí u všech jídel s vysokým obsahem škrobu. Proto raději několikrát ochutnejte a osolte.
Se smetanou opatrně
Smetana musí být teplá, aby kaše zbytečně nevychladla. Navíc se tak lépe spojí všechny chutě. Přidávejte ji do kaše postupně. Brambory potřebují čas, aby tekutinu absorbovaly. Tak budete mít jistotu, že to se smetanou nepřeženete.
Zdroj: bonappetit
redaktorka FTV Prima