Čert je pohádková bytost slovanské mytologie. Opouští peklo, aby získal duše hříšníků. Mikuláš je opak čerta – jeho vlídná, vousatá tvář vyvolává pocit laskavosti a moudrosti.

Čert je pohádková bytost slovanské mytologie. Opouští peklo, aby získal duše hříšníků. Mikuláš je opak čerta – jeho vlídná, vousatá tvář vyvolává pocit laskavosti a moudrosti.
Svátek sv. Mikuláše má duchovní rozměr v obdarovávání, nikoliv v přecpávání dětí sladkostmi. Někdy se tímto svátkem děti rozdělují na hodné a zlobivé, nakonec je ale většina z nich obdarována zbytečným množstvím cukru a tuku.
Součástí mikulášských balíčků bývá velké množství cukrovinek s mikulášským motivem. Mikulášské čokolády, tyčinky, čokoládové bonbóny a jiné cukrovinky často vyplňují mikulášské punčochy až příliš. Mnohdy si neuvědomujeme, jak velkou porci cukru, rostlinných tuků neznámého původu a jiných „dobrot“ dětem dopřáváme.
Tradiční oblíbenou složkou mikulášských balíčků bývá také tropické ovoce. Pomeranče, mandarinky, banány, kiwi apod. Je obecně známo, že tyto plodiny mají ve skutečnosti pramálo vitamínu C. Bývají totiž sklízeny nezralé a než přijdou do mikulášských balíčků nebo na náš stůl, sníží se obsah vitamínu C na minimum.
Tip č. 1: Dobrou a v konečném důsledku zdravější variantou mikulášských čokoládových cukrovinek jsou dnes velmi rozšířené a oblíbené adventní čokoládové kalendáře. Děti, otevírající datumová okénka, v kterých jsou malé čokoládové odlitky, zkonzumují v součtu daleko méně sladkého. Koneckonců čistá hmotnost čokolády v kalendáři ani zdaleka nedosahuje hmotnosti klasické čokoládové tabulky.
Tip č.2: „Čerstvé“ tropické ovoce lze nahradit buď našimi plodinami (jablka, hrušky), nebo můžeme zvolit sušené ovoce. Dobrou variantou jsou například sušené švestky a meruňky, ale i fíky a datle. V neposlední řadě můžeme použít i různé ořechy (vlašské, lískové, burské, para, kokosové).
Na co si dát pozor: V případě neloupaných ořechových jader je potřeba pomoci dětským konzumentům s jejich vyloupáním. Zvláštní péči je třeba věnovat při konzumaci kokosového ořechu. Nejdříve proražením dvou otvorů vylijeme kokosové mléko. Poté rozříznutím (nejlépe pilkou na kov) ořechu po obvodu získáme dvě stejné části, ze kterých opatrně (!) vydlabeme kokosovou dužninu. Tu můžeme konzumovat přímo, nebo nastrouhat a lehce prosladit.
Složení:
• 2 jablka
• 2 hrušky
• 3 mandarinky
• 1 balení sušených švestek
• 1 balení sušených fíků nebo datlí
• 1 perník s mikulášským potiskem
• 1 kokosový ořech
• 1 adventní kalendář s kvalitní čokoládou
• 1 hnědouhelná briketa (zabalená v potravinářské fólii)
• 2 syrové prané brambory
Autor: Alžběta Krchová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living