Burgery mám ráda a občas si na ně zajdu, ale od té doby, co jsem na Vinohradech objevila malé bistro Dish, tak se frekvence mého "občas" dosti zvýšila. Skvělé maso (vyzrálý Angus), domácí omáčky, slanina, sýry, housky a k tomu kulturní, nekuřácké prostředí – konečně!
V Dish fine burger bistru je to prostě fajn
Dish je něco mezi restaurací a bistrem. Tvoří ho dvě místnosti, kde v první vstupní je jeden velký stůl, bar a otevřená kuchyň, kde můžete sledovat přípravu naživo. V druhé, klidnější je pak pár stolů (nepočítala jsem, ale odhaduju, že víc, než dvacet židlí tam není). Nikde se nekouří a celý interiér s černobílými fotkami, dřevěnými stoly a roztomilými kostičkovanými ubrousky působí mile. Když se navíc zakoukáte, uvidíte spoustu malých vtípků a originálních nápadů – záhadné paroží, dekorativní óbr lustr, sklenky od hořčice, vintage talíře každý jiný... A to já ráda.
V Dish jsem byla poprvé na obědě a překvapilo mě, kolik lidí si dává v poledne burger. V paměti jsem totiž měla všechny ty večeře, kdy jsem se přejedla burgerem s hranolkami tak, že jsem se sotva odkoulela domů – natož pak ještě pracovat. A já plán pracovat měla, tak jsem tehdy z menu, kde je 8 burgerů hovězích i nehovězích a dva vegetariáni, vybrala "jen" klasiku – burger Dish s čedarem, slaninou, domácím kečupem a česnekovou aioli (179 Kč).
Když ho asi po 15 minutách přinesli a já se do něj zakousla, pochopila jsem konečně, proč jsem o Dish četla takové nadšené články. Burger byl šťavnatý, všechny chutě si spolu vyloženě mile povídaly, žádná ostatní nepřekřikovala a navíc – nerozpadal se a dal se sníst bez toho, abych byla po lokty v omáčce, a žádná vrstva nevyjížděla ven. Jeden burger byl pro mě na oběd úplně akorát, abych vydržela se spokojeným žaludkem do večeře a nemusela se do práce koulet. Byl prostě dokonalý.
Na druhé návštěvě už jsem k Caesar burgeru zvládla vyzkoušet i domácí hranolky (39 Kč), které přinesli vtipně naservírované v zavařovačce a dokonce došla řada i na dezert. Ve vedru jsme neváhala a dala si jeden kopeček slano-karamelové zmrzliny od Tří kopečků (24 Kč). A musím říct, že byla skvělá, ale v kombinaci ještě s Únětickou dvanáctkou už jsem byla opravdu hodně plná a říkala si, že jsem jako nenažrané prase. Ale ono nějak nešlo přestat... Jídlu prostě nebylo co vytknout.
Co mě v Dish tak úplně nenadchlo, byla obsluha. Ne že by dělali chyby, ale slečna i pán na place byli takoví nudní a nezajímaví. Celou dobu se mračili, komunikovali v podezřele krátkých větách, rozhodně se nepřetrhli, a aby mi nabídli speciality dne – to už bych chtěla moc. Zas to ale rychle odsejpalo, a kdybych se nevalila, tak by mi zbyl ten horký večer na hodně dlouhou a příjemnou procházku po Praze.
DISH fine burger bistro, Římská 29, Praha 2, www.dish.cz
Autor: Anna Slánská