Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Toulky chorvatskou gastronomií - na dovolené ochutnejte to nejlepší

Toulky chorvatskou gastronomií

Toulky chorvatskou gastronomií Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Toulky chorvatskou gastronomií

Toulky chorvatskou gastronomií Zdroj: Thinkstock

Chorvatsko patří mezi naše nejoblíbenější letoviska. Je blízko, má krásné moře… a velmi bohatou kuchyni. Taky milujete lignje na žaru, Prošek a janjetinu ispod peke? Je toho ale mnohem víc, co stojí za objevení.

Seznam.cz banner

Kuchyně Istrie a Kvarneru

Istrie je nejzápadnější částí Chorvatska. Tento poloostrov je tradičně pokládán za předěl mezi středoevropským kontinentálním a mediteránským prostorem. Spolu s Kvarnerským zálivem je kolébkou chorvatského cestovního ruchu. Hlavním městem oblasti je Rijeka, největší chorvatský přístav.

Chorvatská kuchyně je velmi různorodá. Vnitrozemská vychází z rakousko-uherské, slovanské a zčásti také turecké kuchyně, v přímořské jsou patrné vlivy ilirské, antické a později středozemní kuchyně. Každá oblast má svá specifika, od výchozích surovin přes původní recepty po konečnou úpravu. Chorvaté jídlo milují a věnují jeho přípravě velkou pozornost. Tržnice s domácími surovinami a výrobky jsou prakticky všude. Vzhledem k příznivému klimatu na nich lze koupit sezonní ovoce a zeleninu skutečně po celý rok (v zimě například citrusy, špenát a mangold). Stejně tak je téměř na každém rohu pekárna, kde můžete vždy koupit čerstvý bílý chléb, který se v široké nabídce těší největší oblibě.

Přímořská kuchyně Istrie a Kvarneru je založená na rybách a plodech moře. Svou lahodností jsou vyhlášené krevety z Kvarnerského zálivu. Určitě je ochutnejte v úpravě na víně (na buzaru) nebo úplně jednoduše na grilu.

Krevety na grilu. Foto: Thinkstock

Jí se samozřejmě také drůbeží a jehněčí maso a hodně zeleniny. Nejčastěji používanýmí aromatickými bylinami jsou divoce rostoucí šalvěj, rozmarýn a bobkový list a pěstovaná hladkolistá petrželka. Hojně se používá olivový olej. Oleje z této oblasti patří mezi světovou špičku.

Kontinentální kuchyně je typická výrobou vynikajících sýrů (jemný kravský škripavac, slaný ovčí grobnički), pršutu a ombola. Ombolo je solené sušené vepřové karé, podáváné buď jako předkrm (tence nakrájené), nebo hlavní jídlo (rychle osmahnuté na olivovém oleji a přidané do salátu či podušené s kysaným zelím). Vyhlášenou specialitou jsou tradiční těstoviny – fuži (podávané například s gulášem), posutice (vyzkoušejte je s divokým chřestem a pršutem) a pljukance (vřetena). Často se připravuje také zvěřina, vynikající je zvěřinový guláš s bramborovými noky.

Těstoviny fuži s gulášem. Foto: Thinkstock

Každé dobré jídlo by mělo mít sladkou tečku. Recepty na moučníky vycházejí z bohaté sklizně čerstvého, v zimě sušeného ovoce. Na podzim určitě ochutnejte kaštanové pyré – kaštany z Lovranu patří k těm nejlepším. Typickými pro tuto oblast jsou smažené moučníky – fritule a kroštule.

Smažené sladké fritule. Foto: Thinkstock

Zvláštní místo zaujímá v istrijské kuchyni lanýž, vysoce ceněná a drahá houba, která roste pouze v plodné istrijské půdě lesů v okolí Motovunu, Buzetu, Buje, Labinu a Raše. K vyhledávání této lahůdky se používají cvičení psi. V Istrii byl nalezen kapitální kousek, který se se svojí váhou 1,310 kg dostal do Guinessovy knihy rekordů jako největší na světě.

Díky příznivým klimatickým podmínkám a dostatku slunce se zde daří dobrým a kvalitním vínům. Nejvyhlášenějším vínem této oblasti je istrijská Malvazija, jejíž vůně připomíná květy akátu. Barva se pohybuje od slámové po zlatou. Nejlépe se hodí k rybímu menu nebo bílému masu.

K tmavým masům a tmavým rybám je nepopulárnější Teran nebo jeho poddruh Refošk. Pro Teran jsou typické nižší obsah alkoholu, vyšší kyselost a méně taninu. Pije se obvykle mladé – jako letní víno.

Velmi známým a vysoce kvalitním vínem této oblasti je Vrbnička žlahtina z ostrova Krk. Jméno vychází ze staroslovanského slova „žlahten“ – ušlechtilý. Jde o temperamtentní, svěží a lehké víno, které výborně doplní všechny pokrmy mediteránské kuchyně.

Zajímavou specialitou je Valomet, šumivé víno, které vzniká na mořském dně. Po dobu jednoho roku leží v hloubce 30 metrů, daleko od světla, vzduchu a rybářských lodí při stálé teplotě 12 °C. Výsledkem je láhev obalená schránkami korýšů obsahující nápoj vytříbené chuti.

Výlov šumivého vína Valomet

Autor: Ester Brožová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo kuchyně gastronomie víno Chorvatsko Guinnessova kniha rekordů guláš Istrie Rijeka Chorvatsko chorvatská gastronomie chorvatské jídlo co ochutnat v Chorvatsku Kvarnerský záliv

Návrhy pro vás

Jednoduchý dort s krémem z mléčné čokolády s pistáciemi – perfektní moučník k narozeninám i ke kávě po nedělním obědě Sladké

Jednoduchý dort s krémem z mléčné čokolády s pistáciemi – perfektní moučník k narozeninám i ke kávě po nedělním obědě

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce Saláty

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Vegetariánský burger bowl – miska plná osmažené cizrny, zeleniny a domácí omáčky Vegetariánské

Vegetariánský burger bowl – miska plná osmažené cizrny, zeleniny a domácí omáčky

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček Předkrmy a chuťovky

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem Sladké

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti Recepty

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě Přílohy

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě


Přečtěte si také

Sladké
Jednoduchý dort s krémem z mléčné čokolády s pistáciemi – perfektní moučník k narozeninám i ke kávě po nedělním obědě

Jednoduchý dort s krémem z mléčné čokolády s pistáciemi – perfektní moučník k narozeninám i ke kávě po nedělním obědě

Prostřeno!
Prostřeno: Pavlova se šlehačkou a ovocem

Prostřeno: Pavlova se šlehačkou a ovocem

Prostřeno!
Prostřeno: Krůtí steak, pečený brambor a cibulové chutney

Prostřeno: Krůtí steak, pečený brambor a cibulové chutney

Prostřeno!
Prostřeno: Zelený krém se slaninou a krutony podle Judity

Prostřeno: Zelený krém se slaninou a krutony podle Judity

Prostřeno!
Prostřeno: Sýrové trdlo podle Judity

Prostřeno: Sýrové trdlo podle Judity

Novinky
Mixér: nová restaurace se středomořskou kuchyní, svěží menu, pivní bar a další ocenění

Mixér: nová restaurace se středomořskou kuchyní, svěží menu, pivní bar a další ocenění

Saláty
Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Soutěžící
Judita Šmondrková je velkou fanynkou Prostřeno!

Judita Šmondrková je velkou fanynkou Prostřeno!

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Jednoduchý dort s krémem z mléčné čokolády s pistáciemi – perfektní moučník k narozeninám i ke kávě po nedělním obědě

Jednoduchý dort s krémem z mléčné čokolády s pistáciemi – perfektní moučník k narozeninám i ke kávě po nedělním obědě

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem Sladké

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku Sladké

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Maso
Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi Maso

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností Maso

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Saláty
Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček Předkrmy a chuťovky

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Nápoje
Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Předkrmy a chuťovky
Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji Předkrmy a chuťovky

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Vegetariánské
Vegetariánský burger bowl – miska plná osmažené cizrny, zeleniny a domácí omáčky

Vegetariánský burger bowl – miska plná osmažené cizrny, zeleniny a domácí omáčky

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře Hlavní jídla

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Kari miska s vajíčkem natvrdo – zdravý a sytý oběd plný chutí Hlavní jídla

Kari miska s vajíčkem natvrdo – zdravý a sytý oběd plný chutí

Saláty
Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem Sladké

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Jahodový dort s citronovým krémem – svěží moučník oslavuje začátek léta Sladké

Jahodový dort s citronovým krémem – svěží moučník oslavuje začátek léta

Saláty
Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Přílohy
Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky Přílohy

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší Vegetariánské

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

prima-cnn-news

Varování z východu: Rusko chystá vpád do další evropské země. Míří sem až 10 tisíc vojáků Hrůzný nález mrtvého novorozence na Blanensku. Tělo bez známek života bylo v igelitové tašce Bitcoinová kauza je naprosto likvidační. Jsme prostě v p*deli, nebere si servítky senátor

prima-zeny

Velká vlasová proměna: Mistrovská balayage udělala z neutrální Žanety bohyni léta Chcípni, křičí Bětka. Mikea se pokusí otrávit hadím jedem Vémola otevřeně o dětství plném drilu: Táta byl tvrdý, já chci být svým dětem oporou

prima-zoom

Budoucnost nevypadá dobře, dojde kyslík Rys zabil na Floridě obří krajtu. Místní predátoři zřejmě našli recept na invazivní škrtiče Velká výstava bezobratlých 2025: Fascinující svět, který vám běžně zůstává skryt

prima-fresh

Jednoduchý dort s krémem z mléčné čokolády s pistáciemi – perfektní moučník k narozeninám i ke kávě po nedělním obědě Mixér: nová restaurace se středomořskou kuchyní, svěží menu, pivní bar a další ocenění Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

prima-cool

Tom Cruise ohnivým rekordmanem Vetřelci řádí na Zemi v prvním velkém traileru. Takový nářez čekal málokdo Prima pouští do světa dokumentární sérii Karel vs. Karlos. Intimní zpověď sledoval s dojetím, obklopen rodinou a přáteli

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Co v ložnici nikdy nedělat? Čtyři nejčastější chyby, které zabíjejí vášeň i vztah Život bez dítěte? Miley Cyrus našla odvahu říct, že je to taky volba

lajk

Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo

prima-living

Půda není jen držák rostlin. Proč dát šanci přírodním hnojivům? Samosběr třešní 2025: Kde a kdy natrhat čerstvé ovoce za skvělou cenu i zadarmo Bydlení Jarka Nohavici. Vlastní vilu v Ostravě, byt v Praze a další nemovitosti

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.