Zdeňka Pohlreicha netřeba dlouze představovat. Nejznámější český šéfkuchař dokázal během pár let zpopularizovat gastronomii a učí lidi, jak dobře vařit i dobře jíst v restauracích. Na Bosch Fresh Festivalu je každoročně největší hvězdou!
ROZHOVOR: Zdeněk Pohlreich již tento víkend zazáří na Bosch Fresh Festivalu v Plzni
Je ambasadorem Fresh festivalu od úplného začátku, ještě v době, kdy nesl název Apetit festival. Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, gastronom a moderátor pořadů Ano, šéfe!, Na nože!, Šéf na grilu a Česko vaří s Pohlreichem, Už dost, šéfe!, Teď vaří šéf!, Rozpal to, šéfe!, Vařte jako šéf! na televizi Prima.
Provozuje restaurace Cafe Imperial, Divinis a Yamato.
U příležitosti jeho vystupování na Bosch Fresh Festivalu jsme šéfovi položili pár otázek:
Jak jste se dostal k profesionálnímu vaření? Kdy nastal ten zlom, který rozhodl, že se tím budete živit?
Když jsem v patnácti zjistil, že ze mě vědec už asi nebude, nezbývalo mi nic jiného, než se naučit nějaké řemeslo.
Na Bosch Fresh Festivalu povedete kulinářský workshop. Jaké jídlo budete pro návštěvníky vařit?
Ve workshopu pro nikoho nevaříte, vaříte společně s lidmi, kteří se přihlásí. Jídla se budou lišit, vždy uděláme jedno, které bude součástí mé cooking show na hlavním podiu.
Co se vám na téhle akci líbí?
Spousta lidí, spousta dobrého jídla a výborná společnost.
Kde berete inspiraci pro nové recepty?
Hlavně v surovinách, které mám k dispozici, a v mé chátrající paměti.
Jakou kuchyni vaříte doma?
Pokud možno lehkou a rychlou, spíše středozemního stylu.
Na čem si rád pochutnáte?
Mám rád asijská jídla, italskou kuchyni, ale hlavní pro mě je, že to musí být dobré.....
Je profesionální vaření o tréninku nebo i talentu?
Je to samozřejmě o talentu, ale ten bez tréninkové a pracovní dřiny není vůbec k ničemu.
I doma si zvládnete uvařit podle samotného šéfa! Zdeněk Pohlreich se s námi podělil o svůj oblíbený recept:
Kotletky ze selátka se zelím s bazalkou
• 500 g kotlet ze selátka
• 1 větvička rozmarýnu
• trocha olivového oleje
• sůl, pepř
• 1 menší hlava zelí
• 1 lžička másla
Na pesto:
• 4 stroužky česneku
• 20 lístků bazalky
• 1 šálek strouhaného parmazánu
• 2/3 šálku olivového oleje
• sůl, pepř
1. Kotletky očistíme, nasekáme a dáme do misky. Přidáme rozmarýn, zakapeme olivovým olejem a dáme do chladu. Mezitím si nakrájíme zelí na nudličky, krátce spaříme v osolené vodě a dáme zchladit (stále musí zůstat křehké).
2. Připravíme si pesto. Rozmixujeme či rozdrtíme česnek se solí, přidáme bazalku, parmazán a stále mixujeme. Nakonec přiléváme olivový olej a dochutíme.
3. Osolíme a opepříme kotletky, opečeme je na pánvi a dáme dopéct na chvilku do trouby.
4. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme spařené zelí, prohřejeme, pak sundáme z tepla a vmícháme připravené pesto. Na talíř dáme krásně zelené zelí a na něj pokládáme kotletky.
Dorazte o víkendu do Plzně a sledujte Zdeňka Pohlreicha přímo u vaření!
Termíny jednotlivých festivalů:
Brno: 7. až 8. května 2016
Plzeň: 20. až 22. května 2016
Pardubice: 18. až 19. června 2016
Praha: 25. až 26. června 2016
Více informací naleznete na webových stránkách festivalu: www.freshfestival.cz