Dvě nejznámější pražské restaurace, které se zaměřují na panasijskou kuchyni, představily svá nová menu. Ať už navštívíte SaSaZu nebo Budha-Bar, je jisté, že neuděláte chybu a čeká vás výjimečný kulinární zážitek.
Cesta kolem Asie začíná v Praze
Restaurace SaSaZu v pražské holešovické tržnici slaví své páté narozeniny ve velkém stylu. Kromě vylepšeného interiéru a nové prosklené vinotéky přichází šéfkuchař restaurace Shahaf Shabtay s novým barmským menu.
Rok v barmském stylu
Restaurace SaSaZu je zaměřena na asijskou kuchyni. Najdete zde jídla inspirovaná méně známými asijskými kuchyněmi. Každý rok je zaměřen právě na jednu z nich. V restauraci SaSaZu se za dobu její existence již vystřídala kuchyně vietnamská, singapurská, filipínská a kambodžská. Každý rok vyjíždí šéfkuchař restaurace Shahaf Shabtay do asijských ulic, inspiruje se, hledá nové výzvy a po té v SaSaZu vytváří koncept pro nadcházející rok. Nemění pouze jídla, ale celou atmosféru podniku, přináší nové prvky do chování obsluhy, novou hudbu, masáže, tento rok se více zaměřuje i na umění.
Prohlédněte si fotogalerii s novým barmským menu v SaSaZu:
Letošní rok bude velkým kulinářským zážitkem. „Barma, dnešním názvem Myanmar, mě nadchla. V posledních měsících jsem toto místo navštívil dokonce třikrát,” říká šéfkuchař.
Barmská kuchyně odpovídá umístění této země. Barma leží mezi Čínou, Indií a Thajskem. Z thajské kuchyně využívá kokosové mléko, z indické koření a v Číně se inspirovala technikou vaření. Nepoužívá se zde sójová omáčka jako v Číně či Japonsku ani rybí omáčka jako v Thajsku a Indonésii, obyvatelé Barmy jídla solí, čímž má kuchyně blíže té středoasijské.
„Vidím v barmské kuchyni velký potenciál. Věřím, že za takových 4, 5 let se s ní budeme setkávat běžně,“ říká Shahaf Shabtay a dodává, „naším cílem je také zpřístupnit a představit krásy této země. Možná pár lidí i inspirujeme, aby tuto zemi, která otevřela své hranice teprve před pár lety a je tedy turisticky téměř neposkvrněná, navštívili.“
Ve jménu Budhy
Oblíbená restaurace Budha-Bar rozhodně v novinkách nezaostává. Šéfkuchař Lukáš Želechovský se svým týmem připravili novinky v jídelním lístku, které žádného milovníka fusion kuchyně nemohou nechat v klidu.
V samém srdci Starého Města pražského si můžete vychutnat kreace inspirované japonskou, indickou, thajskou i vietnamskou kuchyní. Za sebe můžu doporučit fantastickou vietnamskou polévku Pho bo s hovězí svíčkovou. Už jsem jich ochutnala dost, ale tahle předčila veškerá má očekávání. Neuvěřitelně silný masový vývar vonící badyánem a skořicí se podává v litinové konvici a zalévá se s ním miska s nudlemi, masem a zeleninou.
Stejně jsem si ale pochutnala i na širokém výběru sushi nebo výtečném kuřeti tandori s fenyklovým salátkem. A na své si nepochybně přijdou i milovníci sladkého...
Prohlédněte si ochutnávku z nového menu Budha-Baru:
Autor: Klára Michalová