Rodinný život má spoustu výhod, ale má také svoje úskalí! Jedním z nich je nutnost nakrmit hladovou rodinu, což obnáší téměř každodenní vaření večeří. Asi se shodneme, že nejtěžší je na tom vymyslet, co budete vařit. Mám to podobně, a proto se s vámi ráda podělím o své oblíbené rychlovky :)
S Klárou v kuchyni: Moje oblíbené rychlé večeře
Těstoviny patří bezpochyby k základním surovinám, po kterých většina z nás sahá, když chce uvařit něco rychlého, jednoduchého a přitom velmi uspokojivého... U mě ve spíži balíky se špagetami a vrtulkami nesmí chybět! Nejjednodušší je vmíchat do uvařených špaget lžíci pesta (nemusí být jen bazalkové, mám ráda i červené ze sušených rajčat nebo výrazné z medvědího česneku, které si v sezoně sama dělám).
Hned druhý nejjednodušší a ještě oblíbenější recept je tento:
Špagety s uzenou slaninou a konfitovaným česnekem
Na pánvičce, na trošce olivového oleje osmahněte na kostičky uzenou slaninu (momentálně mi nejlepší přijde Šebestiánský špek, který má výrazně uzenou chuť a je krásně prorostlý).
K tomu přihoďte na hrubší plátky nakrájený česnek (hodně, tak 4–5 stroužků na porci).
Smažte velmi pomalu na mírném ohni, aby byl česnek dokřupava a lehce zezlátnul. Pak promíchejte s uveřenými špagetami... A navrch nastrouhejte parmazán.
Prima tip: Někdy do pánve přihodím navíc pár filátek ančoviček a vločky chilli.
Často je těžké skloubit jídla tak, aby byli všichni spokojení... Já mám radši zeleninu, luštěniny a polévky, můj muž je typický masožravec, syn je gurmán a dcera jí jenom čisté maso a suché přílohy (suché brambory, suchou rýži, suché knedlíky, suché těstoviny... :)
V sezoně chřestu si tuhle lahůdkovou zeleninu užívám naplno a jedla bych ji klidně obden, ale to by mi doma neprošlo, takže jsem se rozhodla pro variantu s minutkovým masem, za které se nějaká ta zelenina lehce schová :) A všichni jsou spokojení...
Maso a příloha... Jde podávat i odděleně :)
Krkovice s worcesterem a zelený chřest s česnekem
Plátky krkovice naklepejte, na krajích na několika místech lehce nařízněte, aby se maso při smažení nekroutilo. Z obou stran osolte, opepřete a pokapejte trochou worcesteru. Pánev nechte pořádně rozehřát, vlijte trochu rostlinného oleje a poté na něm připravené maso z obou stran opečte.
Mezitím si očistěte zelený chřest – asi 2cm konce odřízněte, a pokud chřest není úplně čerstvý, spodní třetinu oloupejte škrabkou. Grilovací pánev nechte rozehřát, vlijte na ni trochu olivového oleje a chřest ze všech stran opečte.
Do malého kastrůlku nebo malé pánvičky vlijte olivový olej, do kterého vhoďte na hrubší plátky nakrájený česnek, lístky čerstvého tymiánu, sůl a nastrouhanou citronovou kůru (případně vločky chilli, pokud máte rádi ostré). Smažte velmi pomalu, aby česnek lehce zezlátnul. Poté olej slijte do mističky a přidejte citronovou šťávu. Tento teplý dresink smíchejte s chřestem a podávejte k masu.
Prima tip: Pokud chcete takto připravený chřest podávat jako samostatný chod bez masa, můžete navrch nadrobit sýr feta.
Chcete-li nahlédnout do mé kuchyně, sledujte mě na instagramu@primafresh, kde se s vámi dělím nejen o své recepty, ale i o spoustu dalších informací ze světa gastronomie:
Máte nějaké tipy na rychlé a zajímavé večeře? Podělte se o ně v komentářích pod článkem!
Klára Michalová, šéfredaktorka Prima FRESH