Lidé grilují již od doby objevení ohně. Opékání kusů jídla, obzvláště masa nad ohněm pod širým nebem musí být zakódováno v našich genech, obzvláště těch mužských! Barbecue je obecně ve svých různých podobách a stylech populární po celém světě a nejinak je tomu právě v Asii. Nejteplejší letní dny jsou sice za námi, ale takovéhle čtení a tipy nikdy neomrzí.
Asijské BBQ pod taktovkou známé šéfkuchařky Sofie Smith
Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších asijských grilovaných pokrmů je satay. Špízy z kousků marinovaného masa grilované na dřevěném uhlí můžeme v různých variacích nalézt napříč celým Thajskem, Malajsií a Indonésií. Satay bylo údajně dovezeno do jihovýchodní Asie arabskými obchodníky.
Další příklad grilovaného špízu z masa, mořských plodů nebo zeleniny, takzvané yakitori, pochází z Japonska. Obecně se barbecue stalo synonymem pro korejskou kuchyni obzvláště v zahraničí. Kdo by mohl pomyslet na korejská jídla a nevybavit si bulgogi nebo galbi? A takové vepřové char siu je vůbec nejznámější BBQ pokrm v Hong Kongu.
Grilování není jen jedno
Existuje také mnoho způsobů grilování: od toho klasického na dřevěném uhlí přes grilování na žhavém plechu až po známou indickou hliněnou pec zvanou tandoor. Ať už je použita kterákoli z marinovacích technik a jakýkoli způsob grilování, aroma grilovaného jídla je, alespoň pro mě, všudypřítomnou a nejskvělejší vůní Asie.
I doma je ale možné vytvořit některý z asijských grilovaných zázraků. Zde přináším alfu omegu přípravy většiny asijských grilovaných pokrmů. První z nich je marinování masa, mořských plodů nebo zeleniny dle výběru. Druhý, stejně důležitý prvek, tvoří omáčky. A konečně velký význam má i grilovací metoda sama o sobě, která vyžaduje použití správného zdroje tepla.
V teplejších měsících bych osobně upřednostňovala gril na klasickém dřevěném uhlí. Jedním z mých oblíbených BBQ kuřecích pokrmů je thajské kai yang. Rozříznuté mladé kuře je napíchnuto na špíz a marinováno přes noc ve směsi kokosového mléka, kořenu koriandru, citronové trávy, palmového cukru a rybí omáčky. Poté je grilováno dozlatova a podáváno s domácí sladkou chilli omáčkou.
Stále také vylepšuji satay, které si pamatuji z dětství. Hovězí nebo kuřecí špízy marinované ve směsi římského kmínu, koriandru, kurkumy a citronové trávy a podávané s pikantní domácí arašídovou omáčkou. Grilovat v tandoor peci by bylo pro většinu z nás nemožné, ale opékat maso, které bylo marinováno v tandoori stylu, tj. ve směsi jogurtu, zázvoru, česneku a aromatického koření, na běžném grilu je zatraceně dobré, obzvláště pokud je doprovázeno mátovým chutney.
Radí Sofia Smith, šéfkuchařka Café Buddha
redaktorka FTV Prima