Asijské BBQ pod taktovkou známé šéfkuchařky Sofie Smith

Lidé grilují již od doby objevení ohně. Opékání kusů jídla, obzvláště masa nad ohněm pod širým nebem musí být zakódováno v našich genech, obzvláště těch mužských! Barbecue je obecně ve svých různých podobách a stylech populární po celém světě a nejinak je tomu právě v Asii. Nejteplejší letní dny jsou sice za námi, ale takovéhle čtení a tipy nikdy neomrzí.

Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších asijských grilovaných pokrmů je satay. Špízy z kousků marinovaného masa grilované na dřevěném uhlí můžeme v různých variacích nalézt napříč celým Thajskem, Malajsií a Indonésií. Satay bylo údajně dovezeno do jihovýchodní Asie arabskými obchodníky.

Další příklad grilovaného špízu z masa, mořských plodů nebo zeleniny, takzvané yakitori, pochází z Japonska. Obecně se barbecue stalo synonymem pro korejskou kuchyni obzvláště v zahraničí. Kdo by mohl pomyslet na korejská jídla a nevybavit si bulgogi nebo galbi? A takové vepřové char siu je vůbec nejznámější BBQ pokrm v Hong Kongu.

Grilování není jen jedno

Existuje také mnoho způsobů grilování: od toho klasického na dřevěném uhlí přes grilování na žhavém plechu až po známou indickou hliněnou pec zvanou tandoor. Ať už je použita kterákoli z marinovacích technik a jakýkoli způsob grilování, aroma grilovaného jídla je, alespoň pro mě, všudypřítomnou a nejskvělejší vůní Asie.

I doma je ale možné vytvořit některý z asijských grilovaných zázraků. Zde přináším alfu omegu přípravy většiny asijských grilovaných pokrmů. První z nich je marinování masa, mořských plodů nebo zeleniny dle výběru. Druhý, stejně důležitý prvek, tvoří omáčky. A konečně velký význam má i grilovací metoda sama o sobě, která vyžaduje použití správného zdroje tepla.

V teplejších měsících bych osobně upřednostňovala gril na klasickém dřevěném uhlí. Jedním z mých oblíbených BBQ kuřecích pokrmů je thajské kai yang. Rozříznuté mladé kuře je napíchnuto na špíz a marinováno přes noc ve směsi kokosového mléka, kořenu koriandru, citronové trávy, palmového cukru a rybí omáčky. Poté je grilováno dozlatova a podáváno s domácí sladkou chilli omáčkou.

Stále také vylepšuji satay, které si pamatuji z dětství. Hovězí nebo kuřecí špízy marinované ve směsi římského kmínu, koriandru, kurkumy a citronové trávy a podávané s pikantní domácí arašídovou omáčkou. Grilovat v tandoor peci by bylo pro většinu z nás nemožné, ale opékat maso, které bylo marinováno v tandoori stylu, tj. ve směsi jogurtu, zázvoru, česneku a aromatického koření, na běžném grilu je zatraceně dobré, obzvláště pokud je doprovázeno mátovým chutney.

Radí Sofia Smith, šéfkuchařka Café Buddha

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty