Suroviny
- kuřecí prsní řízky bez kosti a kůže 500 g
- sójová omáčka kecap manis 2,5 lžíce
- rozpuštěné máso nebo slunečnicový olej 1 lžíce
- jarní cibulka
- drcené arašídy
- limetka
Arašídová omáčka
- Česnek 2 stroužky
- menší cibule 1 ks
- papričky bird´s eye chilli 2 ks
- arašídové máslo 125 g
- kokosové mléko 400 ml
- sójová omáčka kecap manis 2,5 lžíce
- Sójová omáčka 1/2 lžíce
- Sůl 1/2 lžičky
- limetková šťáva 2 lžíce
- Slunečnicový olej 1 lžíce
Postup přípravy
- V malé pánvi na mírném ohni rozpalte slunečnicový olej, na kterém nechte zeskovatět cibuli s česnekem a chilli papričkami. Poté do pánve přidejte kokosové mléko, arašídové máslo, kecap manis a sójovou omáčku a přiveďte za stálého míchání k varu. Jakmile omáčka začne vřít, stáhněte ji z ohně a po mírném vychladnutí omáčku promixujte tyčovým mixérem. Omáčku dochuťte šťávou z limetky a solí. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu – omáčka zhoustne.
- Dřevěné špejle namočte na minimálně 30 minut do vody. Kuřecí prsa nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm a napíchejte je na namočené špejle (po 4–5 kusech). V misce smíchejte kecap manis s rozpuštěným máslem a směsí potřete kuřecí špízy. Špízy grilujte z obou stran nebo je můžete opéct na pánvi.
- Ihned podávejte posypané drcenými arašídy, nasekanou cibulkou, limetkou a arašídovou omáčkou.