Suroviny
- brambory 1 kg
- polohrubá mouka 150 g
- máslo (na potření) 100 g
- sůl 1/2 lžičky
- náplň (nebo posyp; dle libosti (mák, moučkový cukr)
Postup přípravy:
- S předstihem, klidně večer před vařením, uvařte brambory ve slupce doměkka.
- Vychladlé nebo vlažné brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle (můžete i namačkat mačkadlem na brambory).
- Brambory jemně osolte a přisypte k nim mouku. Rukama prohněťte těsto, které by mělo mít konzistenci jako na bramborové knedlíky – vláčné, ale příliš se nelepit. Kdyžtak přisypte více mouky. Postupujte rychle, těsto má tendenci řídnout.
- Z těsta pak vyválejte dva dlouhé válečky. Z nich ukrajujte kousky, které v dlaních vyválejte do kuličky a tu pak rozválejte do tenké placky, podobné palačince.
- Pokud se těsto pomoučeným válečkem trhá, klidně použijte ruce a placku vytvarujte více rustikálně, jde to taky.
- Lokše opékejte na suché rozpálené pánvi. Opékáním se přirozeně tvoří tmavé skvrny.
- Ještě teplé lokše je mašlovačkou potírejte máslem a pokládente na talíř na sebe.
Lokše se báječně hodí třeba jako příloha k pečené kachně. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu