Na těsto
- hladká mouka 500 g
- moučkový cukr 175 g
- máslo 250 g
- vejce 2 ks
- vanilkový lusk 1/2 ks
- limetková kůra
- sůl 1 špetka
Na náplň
- cukr 190 g
- vejce 4 ks
- smetana 1 dcl
- vanilkový lusk 1/2 ks
- limetka 3 ks
Na dekoraci
- limetka 2 ks
Sledujte novou řadu kulinární show Teď vaří šéf!, každou neděli v 18.00 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Teď vaří šéf!
Vítejte v kuchařské škole ZDEŇKA POHLREICHA, šité na míru běžné domácí kuchyně. V každém díle předvede Šéf recepty, které dohromady tvoří perfektně sladěné menu.
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Z půlky vanilkového lusku vyškrábejte zrníčka, nastrouhejte kůru z limety a přidejte špetku soli. Vše promíchejte a rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte aspoň půl hodiny odležet.
- Z těsta odkrojte zhruba polovinu, rozválejte, namotejte na váleček, přeneste do dortové formy a vymačkejte do stran. Na těsto položte pečicí papír a vysypte libovolným druhem luštěniny, aby drželo tvar. Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu položte na plech, dejte péct do trouby na 15 minut, pak luštěninu vysypejte stranou a pečte ještě dalších 5 minut.
- Mezitím si připravte náplň: v míse smíchejte cukr, vejce, zrníčka z vanilkového lusku, šťávu z limet a vše smíchejte dohromady.
- Pak náplň přelijte na upečený korpus, troubu stáhněte na 120 stupňů a pečte dalších 20–40 minut.
- Teď si připravte dekoraci, abyste mohli koláč ozdobit: oškrábejte kůru ze dvou limet, nakrájejte nadrobno a dejte spařit do vroucí vody. Přeceďte a zchlaďte studenou vodou.
- V kastrůlku si připravte cukrový sirup, přidejte do něj spařenou kůru a hotový koláč ozdobte.