Suroviny
- květák (rozebraný na růžičky) 2 menší hlávky
- rajčata (nasekaná) 2 plechovky
- extra virgin olivový olej 1/2 hrnku
- česnek 4 stroužky
- ančovička (nasekané) 8 filetů
- kapary 100 g
- černé olivy (vypeckované, nakrájené) 1/2 hrnku
- cukr 2 lžičky
- červené víno 1/4 hrnku
- sůl
- pepř
Při podávání
- piniové oříšky (opražené)
- bazalka (čerstvé lístky)
Postup přípravy
- Ve větším hrnci rozehřejte polovinu oleje, přidejte ančovičky a česnek a restujte, dokud se nezačnou zabarvovat. Přidejte rajčata, kapary, olivy, cukr a červené víno. Ochuťte solí a pepřem. Snižte teplotu a nechte 20 minut pobublávat.
- Ve velkém hrnci přiveďte do varu osolenou vodu, přidejte květák a vařte 5 minut. Nechte odkapat a pak květák vhoďte do ledové vody. Nechte důkladně okapat. Potom ho dejte do směsi zbývajícího oleje a soli.
- Rozpalte pánev na smažení, až se z ní bude kouřit a pak na ní v několika várkách opečte květákové růžičky.
- Při podávání: Naaranžujte opečený květák na talíře a přelijte omáčkou puttanesca, posypte piniovými oříšky a bazalkovými lístky.