Suroviny
- brambory 5 ks
- máslo 20 g
- koření na bylinkové máslo
- kuřecí prsa 2 ks
- kuřecí játra
- rohlík 4 ks
- vejce 1 ks
- pažitka
- petržel
- koření na kuře
- kari koření
- rostlinný olej 50 ml
- mléko 300 ml
- smetana 100 ml
- tavený sýr
- zakysaná smetana 150 g
- majonéza 100 ml
- česnek 1 stroužek
Postup přípravy
Ve slupce si uvaříme 5 větších brambor a necháme vychladit. Zatím si připravíme vánoční nádivku: do mísy si nakrájíme na střední kousky rohlíky, zalijeme mlékem, přidáme nakrájená očištěná kuřecí játra, 1 syrové vejce, nasekanou petrželku a pažitku, přidáme koření na kuře a kari a osolíme. Dále přidáme hladkou mouku a vše důkladně promícháme.
Dále si připravíme kuřecí stehýnka, a to tak, že odkrojíme hlavní stehenní kost a kůži oddělíme od masa, abychom pod ni mohli dát nádivku. Nádivku pak dáme pod celou kůži a zabalíme ji zadní částí stehna. Kuře posypeme kořením, polijeme rostlinným olejem, podlijeme vodou a dáme péct do trouby na 200 °C. Pečeme asi 1 hodinu. Dále si na grilu připravíme opečená prsíčka, která pouze jemně okořeníme a upečeme narychlo jako steak, zhruba na každé straně 2 minuty. Na dresink si připravíme zakysanou smetanu, majonézu, pasírovaný česnek, pažitku a sůl. Vše smícháme a dáme vyhladit.
Dále si na pánvičce rozmícháme výpek šťávyz kuřete, do kterého přidáme tavený sýr, smetanu a zásmažku, dle chuti přisolíme a naředíme vodou. Brambory pak rozkrojíme a opečeme na elektrickém grilu (může být i pánev) spolu s kuřecími prsíčky. Na talíř pak naservírujeme rozkrojené opečené brambory, na které dáme bylinkové máslo, k tomu dáme stehýnko a nádivku, kuřecí prsní steak, který přelijeme sýrovou omáčkou. Do mističky k hlavnímu pokrmu podáváme česnekový dresink. K pokrmu se hodí obloha z čerstvé zeleniny.