Špízy
- kuřecí prsa (nakrájená na kostky) 1 kg
- olivový olej
- citronová šťáva 3 lžíce
- vinný ocet (červený) 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- oregano (sušené) 2 lžičky
- bazalka (sušená) 1/2 lžičky
- tymián (sušený) 1/2 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- sůl
- pepř
- červená paprika (nakrájené na kousky) 2 ks
- cuketa (nakrájené asi na 1cm kolečka) 3 ks
- cibule (nakrájená na klínky) 1 ks
Tzatziki
- okurka (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kousky) 1 ks
- sůl 1 lžička nebo podle chuti
- řecký jogurt 1 hrnek
- česnek (rozdrcený) 1 stroužek
- citronová šťáva 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce + na ozdobu
- kopr (nakrájený najemno) 1 lžíce
- pepř
Postup přípravy
- V misce promíchejte několik lžic olivového oleje, citronovou šťávu, ocet, česnek, oregano, bazalku, tymián, koriandr, sůl a pepř podle chuti. Do vzniklé marinády naložte kousky masa a nechte je marinovat 1 až 2 hodiny (ne déle, protože ocet by začal maso naleptávat a bylo by moučnaté). Používáte-li dřevěné špejle, namočte je zatím asi na 30 minut do vody.
- Zeleninu zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, promíchejte a lehce osolte.
- Gril předehřejte na středně vysokou teplotu. Na špízy napichujte střídavě kousky papriky, cibule, cukety a 2 kousky masa. Grilujte asi 7 až 10 minut a špízy v polovině doby otočte, aby se vše opeklo ze všech stran. Hotové špízy posypte petrželkou a podávejte s tzatziki.
- Na tzatziki dejte nakrájenou okurku do cedníku a poprašte ji solí. Promíchejte a nechte stát 3 minuty, aby okurka pustila vodu. Pak ji propláchněte a dejte na vrstvu kuchyňského papíru osušit. Pak z ní ještě vytlačte vodu a nakonec ji nastrouhejte nebo rozsekejte, nejlépe v robotu. Případnou vylouhovanou tekutinu nepoužívejte. V misce promíchejte s ostatními přísadami, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte ke špízům.