Suroviny
- kuřecí prsa 1/2 kg
- rybí omáčka 2 lžíce
- zázvor (najemno nastrouhaný či drcený) 1 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- limetková šťáva 1/4 hrnku
- česnek (utřený) 2 stroužky
- tmavý cukr 1 lžíce
- chilli papričky
- koriandr (čerstvý)
Omáčka z burákového másla
- zázvor 2,5 cm
- česnek 1 malý stroužek
- limetková šťáva 1 lžíce
- hnědý cukr 1 lžíce
- sójová omáčka 3 lžíce
- arašídové máslo 1/2 hrnku
- chilli papričky (podle chuti)
Postup přípravy
- Dřevěné špízky namočte do vody. Musí se pořádně nasáknout vodou – dejte je koupat alespoň půl hodiny před tím, než budete grilovat.
- Kuřecí prsa nakrájejte na 3–4cm široké plátky.
- V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu a pořádně metličkou promíchejte. Pokud se vám nechce třít česnek a zázvor, můžete vše pomixovat ručním mixérem.
- Každý kousek masa pořádně vymáchejte v marinádě a nejlépe v igelitovém zip-lock pytlíku nechte spolu se vší zbylou marinádou marinovat alespoň 30 minut, nejlépe samozřejmě přes noc.
- Mezitím si připravte omáčku z burákového másla. Všechny ingredience dejte do misky, přidejte cca 1/2 hrnku vody a ručním mixérem vymixujte do hladké pasty. Pokud bude stále moc hustá, po lžíci přidávejte další vodu.
- Výborná je variace s kokosovým mlékem – prostě jím nahradíte vodu v receptu.
- Rozpalte gril, na špízky napíchejte maso jako hada a ogrilujte dozlatova.
- Podávejte s omáčkou, zasypané čerstvým koriandrem.