Suroviny
- kuřecí prsa (filety) 4 ks
- mouka
- vejce (rozšlehané) 1 ks
- strouhanka 2 hrnky
- sůl (vločková sůl maldon) 1 špetka
- pepř 1 špetka
- slunečnicový olej 1/4 hrnku
Omáčka
- bílý žampion (nebo směs lesních hub) 250 g
- máslo 2 lžíce
- plnotučné mléko 300 ml
Postup přípravy
- Houby nakrájejte a rozehřívejte máslo na středně velké pánvi, dokud nezačne pěnit. Přidejte houby a poduste je doměkka. Poprašte moukou a za stálého míchání povařte asi 2 minuty.
- Našlehejte trochu mléka do pěny a po malých dávkách je zašlehejte do omáčky. Ochuťte solí a pepřem.
- Položte na prkénko potravinovou fólii nebo pečicí papír, na ni položte kuřecí plátky a na ně opět potravinovou fólii či pečicí papír.
- Paličkou naklepejte řízky do tenka.
- Připravte si suroviny na obalení: talíř s moukou, misku s našlehaným vejcem a talíř se strouhankou.
- Obalte řízky v mouce, dobře vymáchejte ve vejci a potom důkladně vtlačte do povrchu strouhanku.
- Na více než středně vysoké teplotě smažte řízky po obou stranách asi 4 minuty nebo dokud nebudou dobře propečené a zlatavé. Uchovejte je teplé v troubě.
- Řízky podávejte se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší, houbovou omáčkou a s hráškem nebo fazolkami jako přílohou.
Podávejte: se šťouchanými bramborami a mladými zelenými fazolkami nebo hráškem