Head
- pepř
- kuřecí prsa
- olej 1 lžíce
Bramborový fondán
Pórková omáčka
- česnek 1
Head
Postup přípravy
Prsíčka očistíme, nasolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi s olejem opečeme prsa nejprve kůží dolů, kůži lehce přidržíme, aby se „nesrolovala". Po dvou až třech minutách otočíme a opět opečeme do zlatova. Položíme kousek másla a pečeme v troubě s kůží navrch 10 - 15 minut podle velikosti prsíčka, aby teplota uprostřed dosáhla 75°C.
Omáčka: Veškerou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Zprudka je orestujeme na pánvi s olivovým olejem, přidáme česnek a snítku tymiánu, osolíme, opepříme. Po dvou až třech minutách sejmeme z ohně, přilijeme bílé víno a svaříme na třetinu. Přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Podáváme teplé.
Bramborový fondán: Předehřejeme troubu na 180°C. Brambory podélně přepůlíme, rovnou plošku osolíme a opepříme. Aby brambory dobře seděly, i když je obrátíme, seřízneme malou plošku i z druhé strany. Na pánvi rozpálíme olej a brambory na něj položíme rovnou ploškou dolů. Přidáme hrudku másla a tymián. Když jsou brambory zespodu osmažené dozlatova, obrátíme je, nalijeme do pánve zeleninový vývar tak, aby sahal pod horní okraj brambor, a dáme na 15-20 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme, dokud brambory nezměknou.