Suroviny
- rajčata 4 ks
- kuřecí stehno 8 ks
- olivový olej 60 ml
- cibule 2 ks
- česnek 6 stroužků
- šunka 100 g
- zelená paprika 1 ks
- červená paprika 1 ks
- uzená paprika 2 lžičky
- zelené olivy 90 g
- černé olivy 90 g
- hladkolistá petržel 1 malá hrst
- chléb
Silně chmelený dark ale může někomu připadat jako nezvyklá volba, nicméně úžasně doplní výraznou chuť šunky, oliv a papriky. Chutě tohoto pokrmu se lépe rozvinou, necháte-li ho trochu vychladnout, chci tím říct, že bude chutnat ještě lépe, když ho nebudete jíst úplně vařící. A naopak, chutě dark alu získají na intenzitě, když ho nebudete podávat příliš vychlazený.
Postup přípravy
- Malým ostrým nožíkem vykrojte tvrdé lůžko stopky u každého rajčete. Na opačné straně křížem jemně nařízněte slupku. Vložte rajčata do misky a zalijte je vroucí vodou. Nechte je tam asi jednu minutu, pak propláchněte studenou vodou. Oloupejte rajčata a překrojte je napůl. Odstraňte semínka a dužinu pokrájejte.
- Okořeňte kuřecí maso solí a čerstvě mletým černým pepřem. Na středně velkém plameni rozehřejte olej v pánvi se silným dnem. Opékejte kuře 2–3 minuty z každé strany, dokud maso nezezlátne. Přesuňte ho stranou na talíř.
- Do pánve dejte cibuli, česnek, šunku a papriky, promíchejte, aby se rozdělily klínky cibule. Ztlumte nepatrně plamen, přiklopte a nechte 10 minut dusit, občas obsah pánve zamíchejte. Přidejte oloupaná rajčata, opět zaklopte a vařte dalších 5 minut.
- Vraťte kuřecí maso do pánve a promíchejte, aby se ze všech stran obalilo omáčkou. Vmíchejte uzenou papriku. Přiklopte pokličkou a duste dalších 10 minut, než bude kuřecí maso dostatečně hotové.
- Vmíchejte do směsi olivy a petrželku. Provařte pár minut, aby se olivy prohřály. Podávejte teplé s křupavým chlebem.