Suroviny
- zelený chřest 16 stonků
- šalotka 3 ks
- máslo 50 g
- hladká mouka 2 lžíce
- vývar (silný) 1,5 l
- česnek 2 stroužky
- brambory (velká) 1 ks
- řapíkatý celer kousek
- petržel (menší) 1 ks
- smetana (12%) 100 ml
- zakysaná smetana (k podávání)
- sůl
- bílý pepř
Postup přípravy
- Z chřestu odkrojte spodek a stonek oloupejte škrabkou (u zeleného postačí jen ve spodní části). Cibuli zpěňte na másle, zaprašte moukou a připravte zlatou jíšku.
- Zalijte ji vývarem, vložte chřest, celé stroužky česneku a pokrájenou a očištěnou zeleninu. Vařte asi 30 minut. Po 10 minutách varu 4 kousky chřestu vyjměte, odkrojte jim špičky a nechte je stranou (na ozdobení).
- Vlijte smetanu a vše rozmixujte na krém. Dochuťte solí a pepřem a podávejte se lžící zakysané smetany.
Vyzkoušejte také chřestový krém s hlívou podle návodného videoreceptu