Konvektomat neboli konvekční trouba je skvělým nástrojem pro vaření a pečení, který vám usnadní a zpříjemní práci v kuchyni. Hojně se používá v profesionálním prostředí restaurací, ale v menším provedení si najde své místo i v domácnostech. Ventilátor zajišťuje cirkulaci horkého vzduchu uvnitř trouby, čímž zajišťuje rovnoměrnější a rychlejší vaření. To vede k chutnějším a šťavnatějším jídlům, jejichž příprava vám nezabere mnoho času.
Konvektomat vám zjednoduší práci v kuchyni
Konvektomat si zamilujete!
Konvektomaty se staly nezbytným pomocníkem v moderních kuchyních. Horký vzduch, který po celou dobu proudí uvnitř trouby, se postará o dokonalé výsledky pečení, grilování, vaření a smažení. Zde jsou některé kulinářské tipy a triky, které můžete při vaření použít:
Nastavení teploty a doba vaření
Konvektomat obvykle vyžaduje o 20–25 °C nižší teplotu než klasická trouba. Kratší doba vaření a nižší teplota zajistí, že jídlo zůstane šťavnaté a nepřesuší se. Při prvním seznamování se s troubou raději sledujte průběh vaření, abyste případně mohli program zastavit dříve, než se vám jídlo spálí. Důkladně si přečtěte návod k obsluze a podle toho upravte teplotu.
Umístění jídla
V konvektomatu je ideální umístit jídlo na střední rošt, tím docílíte optimální cirkulace horkého vzduchu a rovnoměrného vaření.
Použití nádobí
Pozornost věnujte také nádobí. V konvektomatu je vhodné používat mísy s nízkými okraji, aby mohl horký vzduch volně cirkulovat. Skvěle se hodí plechy s perforovaným dnem.
Tipy pro pečení
- Pečivo se v konvektomatu peče krásně dozlatova a dokřupava.
- Pro dosažení co nejlepších výsledků při pečení chleba a koláčů předehřejte troubu na požadovanou teplotu – zapněte ji asi 15 minut před vložením jídla.
Tipy pro grilování
- Konvektomat je ideální pro grilování masa, ryb a zeleniny.
- Použijte gril s roštem a umístěte jej do horní třetiny trouby.
- Grilované maso před vložením do trouby potřete olejem a ochuťte kořením.
Tipy pro rozmrazování
- Konvektomat se dá použít i k rychlému a šetrnému rozmrazování jídla.
- Nastavte nízkou teplotu a jídlo umístěte na rošt nad misku s vodou.
Dobrota z konvektomatu: Recept na křupavá a šťavnatá stehna
Ingredience:
- 4 kuřecí stehna
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky cibulového prášku
Postup:
Předehřejte konvektomat na 180 °C. Kuřecí stehna omyjte a osušte. V misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, papriku, česnekový a cibulový prášek. Směs vmasírujte do kuřecích stehen a poté je položte na plech s nízkým okrajem. Pečte v konvektomatu asi 40 minut, dokud se kuřecí stehna pořádně nepropečou a neudělá se na povrchu zlatavá kůrka.
Tip: K masu můžete do konvektomatu přidat také zeleninu, jako jsou brambory, mrkev nebo cibule.