Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (jemně nasekaná) 1 ks
- brambory (pokrájené nahrubo) 500 g
- mrkev (pokrájená nahrubo) 400 g
- kukuřice (zrnka okrájená, klas nevyhazujte) 1 ks
- česnek (jemně nasekané stroužky) 2 ks
- sůl
- pepř
- římský kmín 3 lžičky
- mletý koriandr 1 lžička
- šafrán 1/2 lžičky
- bobkový list 2 ks
- zeleninový vývar 1500 ml
- zelené fazolky (bez tuhých konců, nakrájené na 3 cm kousky) 200 g
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- koriandr (nať) 1/4 šálku
- chléb (křupavý chleba k podávání)
Prima tip: Římský kmín, koriandr, šafrán i pepř koupíte v e-shopu JUST SPICE! Vyzkoušejte někdy pro změnu třeba dlouhý pepř nebo Grains of Paradise (zrna z ráje). Pepř, který koupíte v obchoďáku nechutná tak, jak pepř chutnat má.
Postup přípravy
- Na oleji osmažte cibuli doměkka. Přidejte brambory, mrkev, kukuřičná zrnka, česnek a trochu osolte. Za občasného míchání restujte 8–10 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte římský kmín a koriandr, restujte další minutu. Přidejte šafrán, bobkový list, vývar a okrájený klas kukuřice. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte 25–30 min. Odstavte a nechte 10 minut chladnout. Odstraňte bobkový list a kukuřičný klas.
- Polovinu zeleniny s trochou vývaru rozmixujte. Rozmixovanou směs vraťte do hrnce a polévku znovu přiveďte k varu. Přidejte fazolky a povařte ještě 5 minut. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Rozdělte do misek, posypte koriandrovou natí a podávejte s křupavým chlebem.