Suroviny
- chorizo klobása 100 g
- černé olivy 30 g
- Česnek 2 stroužky
- Bobkový list 2 ks
- Cukr 1 lžíce
- bílé vino 1/2 hrnku
- šafránová vlákna 1 špetka
- rajčatová passata 2 hrnky
- rybí vývar 1 hrnek
- konzervovaný citron (bez bílé dužiny), nasekaný 1 klínek
- filety z hejka 700 g
- mořská sůl
- černý pepř
- čerstvá petrželka 5 g
Na omáčku aioli
- Žloutek 2 ks
- Česnek 1 stroužek
- rostlinný olej 1 hrnek
- mořská sůl
- černý pepř
- štáva z malého citronu
- opečené krutony z bílého chleba
Postup přípravy
- Rozehřejte olej ve větším hrnci, přidejte chorizo klobásu nakrájenou na kolečka, olivy a nasekaný česnek a opékejte dozlatova. Potom přidejte bobkové listy, cukr, víno a šafrán. Přiveďte do varu, potom snižte teplotu a na mírném ohni vařte 5 minut.
- Přidejte rajčatovou passatu, rybí vývar a citron. Na mírném ohni vařte dalších 5 minut, potom oparně přidejte rybu, ještě zmírněte oheň a vařte 2–3 minuty. Vypněte plotnu, vmíchejte petrželku a přikryté nechte stát 5 minut. Dobře dochuťte.
- Omáčka aioli: Šlehejte dohromady žloutky, hořčici a česnek, až bude směs světlá, potom po kapkách přidávejte olej, dokud směs nezhoustne. Ochuťte a přidejte citronovou šťávu.
- Podávání: Podávejte horké s krutony a aioli omáčkou.