Kapustové placičky s křenem a uzeným
Zdroj: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň
Kapustové placičky s křenem a uzeným
Zdroj:
Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň
Moje hodnocení
6x
Tyto placičky jsou lehčí a šťavnatější než typické kapustové karbanátky a zároveň mají mnohem výraznější chuť. Skvěle se k nim hodí bramborová kaše, ve které část mléka nahradíte sladkou smetanou, jejíž jemnost vyváží lehce pikantní chuť placiček.
4 porce
60 minut
Suroviny
kapusta
1 hlávka
Uzené maso
200 g
sůl a čerstvě namletý pepř
mletá pálivá paprika
1 špetka
mletá sladká paprika
3 lžičky
hladkolistá petržel
1 hrst
Vejce
3 ks
strouhaný křen
3 lžíce
Máslo
1 lžíce
Cibule
1 ks
hladká mouka
4 lžíce
Mléko
200 ml
rostlinný olej na opékání
K podávání
bramborová kaše nebo vařené nové brambory
zelený salát
Postup přípravy
Kapustu pokrájejte na větší kusy a povařte ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty. Slijte a spolu s pokrájeným uzeným masem kapustu umelte v masovém strojku nebo hodně najemno nasekejte. Do směsi vmíchejte sůl, pepř, obě papriky, nasekanou petrželku, vajíčka a křen.
V rendlíku na rozpuštěném másle opečte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypte mouku a za stálého míchání ji mírně osmahněte a poté zalijte studeným mlékem. Rozmíchejte dohladka a uvařte za stálého míchání hustou kaši (trvá to jen minutku). Nechte mírně prochladnout a pak kaši vmíchejte do kapustové směsi.
Na pánvi rozpalte trošku oleje a vrchovatou polévkovou lžíci směsi na karbanátky rozetřete na pánvi na placičku (zvolte takovou velikost, aby se jich vešlo asi 5–6 na jednu pánev). Opékejte na mírném plameni a každou placičku otočte až tehdy, když uvidíte, že na spodním okraji zezlátla. Teprve tehdy už je dostatečně zpevněná na to, aby se vám při obracení nerozpadla.
Podávejte s bramborovou kaší nebo s novými bramborami. A také s pár lístky zeleného salátu na ozdobu.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.
Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“
I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři.