Suroviny
- kapusta 1 hlávka
- Uzené maso 200 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- mletá pálivá paprika 1 špetka
- mletá sladká paprika 3 lžičky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- Vejce 3 ks
- strouhaný křen 3 lžíce
- Máslo 1 lžíce
- Cibule 1 ks
- hladká mouka 4 lžíce
- Mléko 200 ml
- rostlinný olej na opékání
K podávání
- bramborová kaše nebo vařené nové brambory
- zelený salát
Postup přípravy
- Kapustu pokrájejte na větší kusy a povařte ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty. Slijte a spolu s pokrájeným uzeným masem kapustu umelte v masovém strojku nebo hodně najemno nasekejte. Do směsi vmíchejte sůl, pepř, obě papriky, nasekanou petrželku, vajíčka a křen.
- V rendlíku na rozpuštěném másle opečte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypte mouku a za stálého míchání ji mírně osmahněte a poté zalijte studeným mlékem. Rozmíchejte dohladka a uvařte za stálého míchání hustou kaši (trvá to jen minutku). Nechte mírně prochladnout a pak kaši vmíchejte do kapustové směsi.
- Na pánvi rozpalte trošku oleje a vrchovatou polévkovou lžíci směsi na karbanátky rozetřete na pánvi na placičku (zvolte takovou velikost, aby se jich vešlo asi 5–6 na jednu pánev). Opékejte na mírném plameni a každou placičku otočte až tehdy, když uvidíte, že na spodním okraji zezlátla. Teprve tehdy už je dostatečně zpevněná na to, aby se vám při obracení nerozpadla.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo s novými bramborami. A také s pár lístky zeleného salátu na ozdobu.