K podávání
Head
Postup přípravy
Kachní nebo kuřecí játra očistěte, odblaňte a propláchněte studenou vodou. Okapaná játra nakrájejte na menší kousky.V pánvi na rozehřátém kachním sádle opékejte nejprve mleté kančí maso. Po deseti minutách přidejte kachní nebo kuřecí játra, přidejte nadrobno nakrájený špek a míchejte dalších asi 8–10 minut.
Když se vše orestuje, přidejte cibuli a drcený česnek, lístky tymiánu, bobkový list, nové koření a jalovec, osolte i opepřete. Podlijte portským vínem, podle potřeby lehce přislaďte a nechte dusit přiklopené zhruba 10–12 minut. Nechte vychladnout, odstraňte bobkový list a kuličky nového koření i jalovce a masovou směs umelte v mlýnku na maso. Paštiková hmota bývá tužší, proto ji ještě dohladka rozmixujte se změklým máslem.
Formu na paštiku vyložte plátky anglické slaniny a nechte je přečnívat, naplňte paštikovou hmotou a přečnívající slaninou uzavřete. (S naplněnou formou párkrát pořádně bouchněte o stůl, abyste z ní dostali vzduchové bubliny a paštika byla pěkně upěchovaná.)
Nechte v chladničce odpočinout alespoň čtyři hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak teprve vyklopte z formy (nebo formiček) a nakrájejte na silné plátky. Podávejte s brusinkami jako předkrm nebo pohoštění.