Suroviny
- sezamová pasta tahini (světlá) 150 g
- citronová šťáva 3 lžíce
- voda 120 ml
- česnek (drcený) 1 stroužek
- slunečnicový olej 2 lžíce
- máslo (nebo přepuštěné máslo (možno vynechat)) 30 g
- mletá sladká paprika (na ozdobení)
- sůl
Válečky
- jehněčí mleté maso 400 g
- mleté hovězí maso (nebo telecí maso) 400 g
- cibule (málá, nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek ( rozdrcený) 2 velké stroužky
- piniové oříšky (pražené, nakrájené nahrubo) 50 g + trochu celých na ozdobu
- hladkolistá petržel (nakrájená nadrobno) 30 g + na ozdobu
- červené chilli papričky (středně pálivá, zbavená semen a nakrájená nadrobno) 1 ks
- mletá skořice 1,5 lžičky
- mleté nové koření 1,5 lžičky
- muškátový oříšek (nastrouhaný) 3/4 lžičky
- černý pepř (mletý) 1,5 lžičky
- sůl 1,5 lžičky
Hotové kuličky pokapávejte máslem pouze v případě, že je budete podávat ihned po vytažení z trouby a spotřebujete je všechny najednou. Jinak máslo vynechejte, protože rychle tuhne a nevypadá pak příliš pěkně. Kofty podávejte s pitou a salátem z okurek a rajčat.
Postup přípravy
- Všechny suroviny na přípravu masových kuliček dejte do mísy a rukama dobře promíchejte. Z masové hmoty vytvořte dlouhé, torpédovité válečky dlouhé zhruba 8 cm (po 60 g). Zmáčkněte je, aby byly pevné a držely tvar. Rozložte je na mísu a uložte do chladničky, vydrží v ní takto až jeden den.
- Předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C, plynovou na stupeň 7). Ve středně velké míse prošlehejte pastu tahini, citronovou šťávu, vodu, česnek a ¼ lžičky soli. Omáčka by měla být o něco tekutější než med – podle potřeby můžete přidat 1 nebo 2 lžičky vody.
- Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej, přidejte kofty a opečte je v několika dávkách na silném ohni ze všech stran dozlatohněda, aby se maso zatáhlo (asi 6 minut každá dávka). V této fázi by mělo být maso slabě propečené. Vyjměte je z pánve a rozložte do pekáče. Chcete-li je mít středně nebo dobře propečené, vložte je na 2 až 4 minuty do trouby.
- Masové kuličky podlijte omáčkou tahini tak, aby pokrývala dno pekáče. Pokud chcete, můžete maso trochu pokapat, mělo by však zůstat viditelné. Dejte pekáč na 1 až 2 minuty do trouby, aby se omáčka trochu prohřála.
- Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo (pokud je použijete) a nechte je trochu zhnědnout, ale tak, aby se nepřipálilo. Masové kuličky pokapejte máslem, jakmile je vytáhnete z trouby. Pokrm posypte piniovými oříšky, petrželkou a nakonec poprašte trochou mleté sladké papriky. Ihned podávejte.