Komerční sdělení

Mlékárna Kunín: Jak se vyhnout laktóze v jídle?

Stalo se vám někdy, že vás po skvělém obědě bolelo břicho, měli jste křeče nebo jste museli rychle běžet na toaletu? Možná trpíte laktózovou intolerancí a ani o tom nevíte. Pojďme se podívat, jak s ní žít a jak si vybrat ty správné potraviny.

Mlékárna Kunín UHT Lehké ráno mléko bez laktózy 1,5%

Jedná se o novinky z dílny Mlékárny Kunín. UHT Lehké ráno je trvanlivé polotučné mléko bez laktózy. Tepelně je ošetřeno UHT záhřevem (typicky jde o ohřev mléka na 138-150 °C po dobu 1 nebo 2 sekund).

Co je laktózová intolerance?

Laktózová intolerance znamená, že vaše tělo má problém trávit laktózu, což je cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Laktóza je ve všem od kravského mléka po jogurty a zmrzlinu. Když ji vaše tělo nedokáže správně zpracovat, můžete mít nepříjemné zažívací potíže. A jak je vlastně možné poznat, že máte laktózovou intoleranci?

Pokud máte často po konzumaci mléčných výrobků problémy jako nadýmání, křeče, bolesti břicha nebo průjem, možná trpíte laktózovou intolerancí. Diagnózu vám může potvrdit lékař pomocí jednoduchých testů.

Co jíst a co nejíst?

Když máte laktózovou intoleranci, je důležité vědět, které potraviny vyřadit nebo omezit. Patří sem mléko, smetana, šlehačka, zmrzlina, sýry a některé druhy jogurtů. Je jedno, jestli jsou vyrobené z kravského, kozího nebo ovčího mléka – laktóza je ve všech.

Jak nahradit jmenované mléčné výrobky?

Mlékárna Kunín například nabízí bezlaktózové, snadně stravitelné mléko Lehké ráno, které vám jistě zachutná. Existují také bezlaktózové verze másla, jogurtů a sýrů.

Laktóza i tam, kde byste ji nečekali

Laktóza se může skrývat i v potravinách, kde byste ji nečekali, například v některém pečivu, sladkostech nebo instantních pokrmech. Proto je dobré věnovat pozornost složení potravin, které kupujete, a hledat produkty s označením „bez laktózy“.

Tipy na život bez laktózy:

  • Čtěte etikety – Hledejte produkty označené jako „bez laktózy“.
  • Hledejte bezlaktózové produkty – Pokud máte rádi mléko, tak například Mlékárna Kunín, nabízí bezlaktózové mléko Lehké ráno.
  • Poradte se s odborníkem – Pokud si nejste jistí, co jíst, konzultujte to s lékařem nebo výživovým poradcem.

Takže až příště vyrazíte na nákup, nebojte se zkoumat nové bezlaktózové výrobky a experimentovat s nimi ve své kuchyni. Vaše tělo vám poděkuje!

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty