Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- šalotka (nebo 1 střední cibule, nakrájené najemno) 4
- česnek (nasekaný) 1 stroužek
- bílé víno (suché) 100 ml
- zeleninový vývar (horký) 900 ml
- brambory (nové, nakrájené na klínky) 400 g
- zelenina ('malé karotky, bulva fenyklu, 3 malé pórky a hrst zmraženého hrášku) dohromady asi 500 g
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- bylinky (pažitka, estragon a hladkolistá petržel) velká hrst
Postup přípravy
- V kastrolu rozehřejte olej a restujte na něm cibuli či šalotku asi 5 minut. Poté přidejte nasekaný česnek a ještě chvíli restujte. Zalijte bílým vínem a vařte, dokud se víno nezredukuje asi na polovinu.
- Do kastrolu přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a vhoďte nakrájené brambory. Po 5 minutách přidejte karotky a po dalších 5 minutách dejte do hrnce na tenké klínky nakrájený fenykl a na špalíčky nakrájený pórek. Vařte na mírném ohni, napůl přikryté poklicí asi 5 minut.
- Nakonec vhoďte hrášek, asi 2 minuty povařte a před servírováním do kastrolu vmíchejte hořčice a bylinky.
- Prima tip: Pokud chcete sytější jídlo, můžete do kastrolu přidat plechovku bílých cannellini fazolí nebo kotlík servírujte s rozšťouchanou horkou cizrnou dochucenou olivovým olejem a petrželkou.