Koriandr byl znám už ve starověkém světě, byl součástí kořeněných vín a léčivých přípravků, taktéž byl jednou z ingrediencí nápojů lásky. Toto koření je součástí oblíbeného kari koření a používá se hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni.
Koriandr je koření, mocné afrodiziakum i přírodní lék
U nás není příliš znám, což je možná škoda, pojďme se tedy podívat na jeho přednosti.
Rady při nákupu a skladování
Čerstvý koriandr není příliš běžně k dostání, ale když budete mít štěstí, seženete jej v některém z velkých supermarketů nebo rovnou zamiřte do asijských prodejen se zeleninou, kde budete úspěšní spíše. Semena pak seženete ve specializovaných prodejnách s kořením, a to drcená či celá, taktéž jsou k dostání ve většině supermarketů nebo větších prodejen s potravinami. Čerstvý koriandr není příliš trvanlivý, v ledničce vydrží jen několik dní. Možným řešením tohoto problému je, pěstovat si koriandr doma, je totiž velmi nenáročný, takže bude dobře prospívat nejen na zahrádce či na balkoně, ale i v květináči na okně, kde zároveň díky svému příjemnému vzhledu může plnit i funkci dekorativní. Semena vydrží samozřejmě déle, doporučuje se je skladovat na suchém a chladném místě.
Jak využít koriandr v kuchyni?
V kuchyni se využívají všechny části koriandru, semena, která jsou velmi aromatická a mají nasládlou chuť, listy i kořeny. Semena bývají součástí kořenicích směsí, jako je především indické kari koření, ale lze je využít i samostatně. Semena jsou také součástí kořenicí směsi určené k nakládání zeleniny (okurek a především červené řepy) a hub. Koriandr se hodí do různých omáček, k rybímu nebo grilovanému masu, do pečiva a taktéž do sladkých jídel, jako jsou různé moučníky a sušenky.
Také se přidává do marmelád a společně se skořicí, badyánem, hřebíčkem, kardamomem a fenyklem do perníků. Koriandr se také přidává do čatní či do nádivek. Vhodné je přidat při vaření špetku koriandru pod tučná masa, nebude vám po něm tolik těžko. Čerstvé listy koriandru můžete použít k ozvláštnění zeleninových salátů nebo jednohubek. Budete-li chtít zaexperimentovat a uvařit pravou asijskou polévku, koriandr v ní nesmí chybět – lze do ní přidat jak semena, tak čerstvé listy. Kořen koriandru má pak podobné využití jako zázvor.
Tip: Při vaření přidávejte koriandr až ke konci tepelné úpravy, vařením se totiž znehodnocují jeho pozitivní látky.
Koriandr v domácí lékárničce
Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B – konkrétně B1 a B2, vitamín A a vitamín C. Budete-li si chtít dát jarní detoxikační kůru, nezapomeňte na koriandr, má totiž pozitivní vliv na trávení (působí například proti nadýmání), ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus. Při nechutenství se doporučuje připravit si čaj či odvar ze semen této netradiční byliny, zvyšuje totiž produkci žaludečních šťáv a podporuje tak chuť k jídlu.
Na co si dát pozor: Koriandr nesmí požívat lidé s poruchami srážlivosti krve, obsahuje totiž kumarin (toxin, který obsahují některé rostliny a který působí proti srážení krve).
Tip: Žvýkáním koriandru lze odstranit zápach z úst a osvěžit dech
Autor: Dana Špatenková