Na těsto
Na náplň
- jablka (nebo hrušky nebo půl na půl) 7 ks
- citron 1/2 ks
- cukr krupice 6–7 lžic
- máslo 60 g
Postup přípravy
- Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte na velké měsíčky, které pokapejte citronem. (Kyselejší ovoce s karamelem lépe pasuje). Pak předehřejte troubu na 220 °C.
- Na těsto si smíchejte všechny ingredience a pořádně ho prohněťte. Pokud těsto bude příliš drobivé, přidejte lžíci vody. Když je těsto hotové, dejte ho na půl hodinky do mrazáku zabalené do fólie.
- Na náplň si dejte cukr s máslem do pánve a pomalu směs zahřívejte, až se z ní stane karamel. Pozor, karamel se nesmí spálit, musí být jemně hnědý.
- Do hotového karamelu pokládejte nakrájené ovoce, lehce ho promíchejte a vařte cca 2 minuty.
- Když se směs vaří, tak studené těsto vyválejte na pomoučněném vále do trochu větší velikosti, než je pánev. Těsto naviňte na váleček a pomalu přesunujte na horkou pánev. Okraje těsta přitlačte ke stěně, aby nevytekla karamelově jablečná šťáva.
- Do horké trouby dejte pánev a pečte koláč asi 25 minut, dokud těsto nemá zlatohnědou barvu.
- Po upečení na pánev dejte větší talíř a pak velmi opatrně koláč převraťte.