Na těsto
- mléko 1/4 l
- hladká mouka 500 g
- máslo (rozpuštěné a vychladlé) 100 g
- droždí 30 g
- sůl 1 špetka
- žloutek 2 ks
- cukr 100 g
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
Na náplň
- jablka 6 ks
- skořice
- máslo 1 plátek
- třtinový cukr (podle chuti)
- voda (podle potřeby)
- vanilka (nebo vanilkový cukr)
- mleté ořechy
- sušené rozinky (nemusí být)
- vejce (na potírání kapsiček)
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte těsto: 4 lžíce vlažného mléka rozmíchejte se lžící cukru, lžící mouky a rozdrobeným droždím. Nechte asi 15 minut stát na teplém místě, než kvásek vzejde. Zbylou mouku, cukr, žloutky, máslo, sůl, citronovou kůrů a vzešlý kvásek zpracujte v míse. Pokud máte hnětací robot, svěřte tuhle práci jemu. Pokud robot na hnětení nevlastníte, nejdříve vařečkou v míse hněťte těsto minimálně 10 minut, až se do těsta dostane dostatek vzduchu a je úplně hladké, lesklé a nelepí se ke stěnám mísy! (Nutno říct, že je to docela fuška). Úroveň prohnětení určuje výslednou konzistenci těsta, proto hnětení opravdu nepodceňte, a hněťte, dokud vám síly stačí, jinak budou výsledné kapsičky tuhé. Těsto v míse přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte podle teploty kynout hodinu až hodinu a půl (těsto musí zdvojnásobit svůj objem). Během kynutí těsto jednou prsty zmáčkněte, dostanete tak z něj ven vzduch.
- Zatímco těsto kyne, připravte si jablkovou náplň. Jablka oloupejte a nastrouhejte na plátky. Do těžší pánve dejte jablka, zalijte asi 2 lžícemi vody, oslaďte podle chuti, přidejte skořici a plátek másla. Jablka duste, až jsou měkká a hlavně se z nich vyvaří všechna tekutina. To může trvat asi 20 minut. Do náplně taky můžete přidat mleté ořechy nebo rozinky.
- Vykynuté těsto rozválejte na plát, silný asi 3 až 5 milimetrů. Plát těsta si rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na pravidelné čtverce. Záleží na vás jak velké chcete kapsičky mít, já jich většinou z uvedeného množství udělám asi tak 20 kusů. Jablečnou náplní plňte těsto, které po okrajích vždycky potřete vejcem. Okraje k sobě dobře přitlačte (můžete použít i vidličku). Kapsičky ze shora propíchejte vidličkou, naskládejte v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 10 minut dokynout. Kapsičky na povrchu potřete zbylým vajíčkem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, až je těsto hezky světle hnědé.