Suroviny
- bílé fazole (suché) 200 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mrkev 1 ks
- celer 1 řapík
- olivový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 1 l
- rajčatové pyré (sugo) 500 ml
- rozmarýn 1 větvička
- těstoviny 200 g
- parmazán
- olivový olej
- sůl
Postup přípravy
- Fazole namočte do studené vody a nechte přes noc nabobtnat. Druhý den je 30 minut předvařte v nesolené vodě.
- Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte nahrubo a celer pokrájejte na plátky. V hrnci se silným dnem rozehřejte olej a nasypte do něj cibuli s česnekem a zeleninu. Smažte vše při občasném zamíchání 10 minut do změknutí.
- Zalijte vývarem a rajčatovým pyré. Přidejte slité fazole a větvičku rozmarýnu a vařte na velmi mírném ohni pod pokličkou 30 minut.
- Na závěr osolte, přisypte do hrnce těstoviny a ještě vše povařte. Dobu vaření těstovin určete podle návodu na obalu.
- Polévku rozdělte do talířů a servírujte posypanou parmezánem, rozmarýnem a pokapanou olivovým olejem.
- Prima tip: Suché fazole můžete nahradit hotovými z konzervy, ovšem výsledná chuť už nebude to pravé ořechové.