Hrušky
Těsto
- máslo 100 g
- moučkový cukr 50 g
- vanilkový cukr 1 ks
- vejce 1 ks
- hladká mouka 220 g
- sůl
Mandlová nádivka
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr (cukr moučka) 100 g
- vejce 2 ks
- mandle (mleté mandle) 100 g
- hladká mouka 2 lžíce
Postup přípravy
- Příprava hrušek: Hrušky oloupeme, nakrájíme na poloviny až čtvrtky (menší hrušky na půlky, větší na čtvrtky) a odstraníme jádřince. Připravené ovoce vložíme do hrnce, do kterého nalijeme vodu, rum a nasypeme skořici, hřebíček a cukr.
- Přivedeme k varu a vaříme asi 5–7 minut hrušky do poloměkka. Musí být spíš tvrdé než měkké, dopečou se pak v troubě. Pokud máte měkké hrušky, nevařte je vůbec, zbytečně by pak byly kašovité a dezert byl nevzhledný. Po uvaření opatrně vyjmeme hrušky z nálevu a necháme trochu zchladit.
- Příprava těsta: Máslo necháme povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl a mouku, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
- Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče. Zapneme troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
- Příprava nádivky: Mascarpone s cukrem vyšleháme do homogenní směsi (jde to i v ruce drátěnou metlou), přidáme vejce a spojíme. Pak přisypeme mandle, mouku a promícháme.
- Formu s těstem vyndáme z lednice, na těsto nalijeme mandlovou nádivku.
- Hrušky na horní části podélně nařezeme asi 0,5 cm do hloubky (neděláme z hrušek plátky, jen vytváříme žebrování) a zatlačíme je do krému zářezy nahoru.
- Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40–50 minut dozlatova.