Suroviny
- hruška 500 g
- jablko 500 g
- vejce 1 kus
- hladká mouka 300 g
- máslo 150 g
- vanilkový lusk 1 kus
- citron 1 kus
- cukr 200 g
- med 2 lžíce
- smetana ke šlehání 2 kusy
- mochyně 1 kus
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Z másla, mouky, žloutku, cukru a soli vypracujeme těsto
Přidáme deci vody, nastrouhanou citronovou kůru a zrníčka vanilkového lusku
Vytvarujeme kouli, kterou necháme asi 20 minut odpočinout v lednici
Mezitím rozpustíme cukr na pánvi na karamel, přisypeme pokrájené kousky hrušek a jablek
Přiklopíme a necháme pár minut dusit
Přidáme citronovou šťávu a med
Formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou
Vyložíme těstem a vidličkou propícháme
Karamelovou směs nalijeme do formy a okraje těsta potřeme bílkem
Pečeme na 180°C cca 30 minut, poté na 200°C další čtvrthodinu
Podáváme s našlehanou smetanou, přelité výpekem z ovoce