Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Hrdina kuchyně: Křen – zde najdete recepty z 11. dílu

Hrdina kuchyně: Křen

Hrdina kuchyně: Křen Zdroj: archiv FTV Prima / Hrdina kuchyně

  • Zavřít

Hrdina kuchyně: Křen Zdroj: archiv FTV Prima / Hrdina kuchyně

Český křen býval ve světě pojmem a stále má světu co říct! Pravdou je, že sehnat dnes čerstvý český křen je trošku bojovka, ale pokud se vám to povede, rozhodně mu dejte šanci. Vyzkoušejte třeba nové recepty z pořadu Hrdina kuchyně!

„Kdo by neznal rozdílu mezi uzenkami s křenem a bez něho? Požívání křenu s medem a řeřichou hojí plicní neduhy. Slovem: křen jest kořením i lékem,“ tohle píše páter Ignác Paták ve svém pojednání Pěstování křenu v Malíně z roku 1873. A pokračuje: „Nejznámější křeny u nás jsou: pruský, bavorský, temešvárský, hradecký a trojský. Malínský křen však evropské pověsti požívá – a to vším právem.“ Tenhle malínský farář sám křen pěstoval a o jeho pěstování všechno sepsal.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Vyzkoušejte zajímavé recepty s křenem, které připravili Martin Škoda a Maruška Doležalová v pořadu Hrdina kuchyně:

Uzená makrela s křenem a yorkshirským pudinkem

Anglické nadýchané bábovičky nemají s naším pudinkem nic společného, ale určitě stojí za vyzkoušení. Jsou totiž skvělé jako podklad pro výtečné pomazánky. Třeba výraznou rybí dochucenou štiplavým křenem.

5 PORCÍ / DO 60 MINUT

Na pomazánku:

• 200 g krémového sýra

• 200 g masa z uzené makrely

• šťáva z ½ citronu

• velká snítka pažitky

• 4–5 lžiček strouhaného čerstvého křenu

• sůl a čerstvě namletý černý pepř

Sýr promíchejte se šťávou z půlky citronu, nastrouhaným křenem, nasekanou pažitkou, trochou soli a pepře. Chuť by měla být vyvážená tak, aby byl zhruba stejně znát citron a křen. Přidejte vykostěnou, na kousky natrhanou makrelu a vše opatrně promíchejte – ryba by se neměla úplně rozmačkat. Dochuťte a nechte pomazánku chvílí odležet.

Yorskhisrký pudink / 12 ks:

• 4 menší vejce

• 300 ml mléka

• 200 g hladké mouky

• špetka soli

• slunečnicový olej

Troubu vyhřejte asi na 200 °C. Do formy na muffiny s dvanácti důlky nalijte olej (v každé díře by mělo být zhruba 2–3 mm oleje) a dejte ji rozehřát zhruba na 15 minut do trouby – z oleje by se mělo mírně kouřit. Mezitím si připravte těsto: ve větší míse rozšlehejte vajíčka, přilijte mléko a nakonec přidejte prosátou mouku. Ještě jednou vše promíchejte, v těstě nesmí být žádné hrudky, mělo by být zhruba středně husté, podobné jako na palačinky. Těsto opatrně, ale velmi rychle rozdělte do všech děr a formu vraťte do trouby. Pečte 20–25 minut, dokud nebudou pudinky hezky křupavé a dohněda zbarvené. Vydržte to a při pečení do trouby koukejte jen skrz dvířka, ať těsto nespadne.

Křenová omáčka s hovězí loupanou plecí a bramborem

Česká klasika, která se z našich jídelníčků trošku vytratila, ale rozhodně nezaslouženě. Smetanová omáčka dochucená výrazným křenem je prostě báječná.

5 PORCÍ / NAD 2 HODINY

• 1 kg loupané hovězí plece vcelku (případně krku)

• asi 2 litru hovězího vývaru

• 1250 ml mléka

• 250 ml smetany ke šlehání 33 %

• asi 120 g másla

• asi 60 g hladké mouky

• pěkný kousek čerstvého křenu (dle chuti)

• sůl

• citron a cukr podle chuti

Maso uvařte v dobře osoleném vývaru doměkka, bude to trvat asi 2 hodiny. Po uvaření nechte maso ve vývaru dojít, ať do sebe nasaje zpátky veškerou šťávu a chuť z vývaru.

V hrnci pomalu začněte restovat mouku, jakmile začne vonět, přidejte kostičky z 2/3 másla, díky tomu si máslo zachová hezkou chuť a mouka nebude padat na jazyk. Jakmile se vytvoří jíška, začněte pomalu vmíchávat chladné mléko, mírně osolte, přilejte polovinu smetany. Omáčku nechte na velmi mírném plameni vařit asi 50 minut. Musí se dobře zavařit, pak se bude mnohem lépe trávit.

Poté přidejte strouhaný křen, omáčku dochuťte cukrem, citronem, křenem a solí. Krátce, asi 3 minuty, prohřejte. Těsně před podáváním zašlehejte do horké omáčky zbylou smetanu a již mimo vařič přidejte oříšek másla, omáčce dodá sametovou barvu i chuť.

Maso nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře a podávejte s omáčkou a vařenými bramborami. Případně doplňte taky trochu strouhaného křenu.

PRIMA TIP: Omáčku můžete zesílit také částí hovězího vývaru, který použijete místo mléka.

Chleba s pečeným vepřovým a křenovým zelím

Pořádný sendvič je skvělé jídlo. Můžete si ho dát k večeři, v létě ho zabalte s sebou na piknik nebo v zimě jako svačinu na lyžovačku. Kombinace marinovaného masa a křehkého křenového zelí je neodolatelná.

5 PORCÍ / DO 60 MINUT

Na maso:

• 1 kg vepřové krkovice

• 2 lžičky mletého hořčičného semínka

• 1 menší lžička mletého bobkového listu

• 2 lžičky mletého sušeného česneku

• 1 malá lžička mletého nového koření

• 1 malá lžička mletého koriandru

• 18 g soli

• 1 lžička mletého černého pepře

• špetka krupicového cukru

• 2 lžíce rostlinného oleje

Maso nakrájejte na 5 stejných plátků. Veškeré přísady (kromě oleje a masa) dejte do misky a smíchejte. Do krkovice ideálně z obou stran několikrát pořádně bouchněte tenderizérem – hezky křehne. Maso ze všech stran pečlivě posypte připravenou kořenicí směsí. Poté maso vložte do mísy a marinujte 1 až 5 dní v lednici (pokud není čas, alespoň chvíli při při pokojové teplotě). Maso potřete olejem a opečte z obou stran na grilu nebo na pávni. Uvnitř by mělo zůstat mírně růžové.

Na křenové zelí:

• ½ hlávky bílého zelí

• 1 lžíce cukru

• sůl a čerstvě namletý pepř

• 4–5 lžic slunečnicového oleje

• 2–3 lžíce kvasného octa

• 2 lžíce strouhaného křenu

• 1 mrkev

Zelí nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky, dejte do mísy, pocukrujte, osolte a promačkejte rukou. Hezky zkřehne. Poté k zelí přidejte křen, nastrouhanou mrkev, olej a ocet. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Na servírování:

• 4 lžíce plnotučné hořčice

• 2 lžíce pikantní dijonské hořčice

• 1 lžička medu

• 10 velkých krajíců kváskového chleba

• 4 až 5 kyselých okurek

Smíchejte oba druhy hořčice s medem. Okurky nakrájejte na tenké plátky. Polovinu krajíců potřete hořčicí, rozdělte na ně plátky okurky, přidejte pěknou porci masa a nakonec taky křenového zelí. Krajíce zaklopte zbylým chlebem. Do sestavených chlebů zapíchněte dvě špejle, ať se nerozpadají. Každý chleba pak překrojte.

Vejce plněná křenovou pomazánkou

Vejce plněná efektním krémem ze žloutků, červené řepy a křenu se budou skvěle vyjímat na každém předvánočním večírku nebo silvestrovské tabuli.

5 PORCÍ / DO 30 MINUT

• 10 vajec

• 250 g krémového sýra

• čerstvě nastrouhaný křen podle chuti

• 2 lžíce vařené rozmixované červené řepy

• sůl a čerstvě namletý pepř

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, podélně rozkrojte na půl. Žloutky smíchejte s krémovým sýrem, rozmixovanou řepou a nastrouhaným křenem. Osolte, opepřete, pořádně promíchejte a podle potřeby přidejte křen. Pomazánkou naplňte sáček se zdobicí špičkou a nastříkejte ji do lodiček z bílků. Naplněná vejce ozdobte listy i květy pikantní lichořeřišnice.

Připravila Klára Michalová, foto Darina Křivánková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Hrdina kuchyně český křen Marie Doležalová křen Martin Škoda recepty s křenem

Návrhy pro vás

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Sladké

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Vegetariánské

Konfitované pórky s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho

Recepty

Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě


Přečtěte si také

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Sladké

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Novinky

Zkažené zuby za vlády Alžběty I. symbolizovaly bohatství. Děti běžně pily pivo

Recepty

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Novinky

Slané snídaně s medvědím česnekem? Vylepšete si je díky jeho kořeněné chuti!

Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Recepty

Milánské špagety s mletým masem: Rychlá večeře za pár kaček

Sladké

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Recepty

Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě

Sladké

Banánový jahelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Předkrmy a chuťovky

Korejské bezvaječné pažitkové palačinky s krevetkami

Vegetariánské

Konfitované pórky s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Saláty

Lehký bramborový salát bez majonézy s jablky a ořechy

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Vybíráme pro vás

Zákony vlka

Kriminální

Dobré zprávy

Komedie

Půlnoční zpověď

Drama / Kriminální

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Lásce navzdory

Komedie / Romantický

Zasněná láska

Komedie / Romantický / Telenovela
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.