Rýže
- rýže basmati (nebo rychlovarná celozrnná) 1 hrnek (300 g)
- tymián (čerstvý) 1/2 svazku
- baby špenát 200 g
Chuťovka
- červená cibule (malá) 2 ks
- kyselé okurky (malé) 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 svazek
Stroganov
- houby (směs) 300 g
- olivový olej
- česnek 3 stroužky
- hovězí nízký roštěnec (steaky bez tuku) 2x 200 g
- mletá sladká paprika 1 vrchovatá lžíce
- citron 1 ks
- brandy 1 lžíce
- bílý jogurt (netučný) 4 vrchovaté lžíce
- mléko (polotučné) 1 lžíce
Co potřebujete: Všechny ingredience připravené • Horká voda v konvici • Středně velký kastrol s pokličkou na středním plameni • Robot (s krouhacím nástavcem) v pohotovosti • Velká pánev na smažení na vysokém plameni
Postup přípravy
- Do kastrolu dejte vařit 1 hrnek rýže, 2 hrnky vroucí vody, lístky tymiánu a špetku soli a pepře, přikryjte pokličkou a občas promíchejte.
- Cibule oloupejte a pak je s okurčičkami nakrouhejte v robotu a vsypte do mísy. Stonky petržele nakrájejte na jemné plátky a lístky nakrájejte nahrubo, pak promíchejte s okurčičkami a cibulí s trochou nálevu z okurek a špetkou soli, všechno dobře prohněťte.
- Houby natrhejte nebo nakrájejte rovnou do pánve na smažení a smažte za pravidelného promíchávání na 2 lžících oleje, prolisujte k nim neoloupaný česnek a dvě třetiny chuťovky s petrželkou.
- Maso nakrájejte na 1cm nudličky a promíchejte je se solí, pepřem, paprikou a jemně strouhanou kůrou z citronu. Houby vsypte na talíř, do pánve dejte 2 lžíce oleje a nudličky masa v jedné vrstvě, obraťte je, až zespoda zezlátnou.
- K rýži přidejte špenát a znovu přikryjte. K masu přidejte brandy a opatrně ji zapalte (jestli chcete), nechte plamínky odumřít a pak vraťte houby s jogurtem a mlékem a uveďte do varu. Zavadlý špenát přesuňte na hezký tác, na něj nasypte nakypřenou rýži. Přidejte masovou směs a z výšky posypte vymačkanou a scezenou chuťovkou.