Dezert:žloutkové věnečky
- směs na přípravu žloutkových věnečků neuvedeno neuvedeno
- vejce 3 kusy
- tuk 125 gramy
Head
- smetana 1 kus
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření Dezert:Flan
postup: 1. Salko, granko, polotučné mléko a 6 vajec smícháme. V hrnci si uděláme z cukru a lžičky vody karamel, který použijeme k vytření nádoby pro dezert. 2. Hmotu nalejeme do dvou třetin hrnce, přikryjeme alobalem a vložíme do papiňáku, kde to vaříme 20 minut. Nebo do normálního hrnce, kde to trvá dvě hodiny. 3. Papiňák odtlakujeme a vyndáme, dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Lze použít i vodní lázeň a „péct“ v troubě kolem 140-150 °C, což trvá asi 40 minut. Ideální je použít kónickou nádobu (užší dno, širší okraj), aby šel flan lehce vyklopit. Servírujeme se smetanovým mlékem a čokoládovým topingem.