Suroviny
- treska (nejlépe nezmražená) 500 g
- řepkový olej
Hranolky
- brambory (varný typ A) 1 kg
- ocet 100 ml
- řepkový olej
- majonéza
- sůl
Těstíčko
- bílek 3 ks
- pivo (pivo pšeničné 10 °) 500 ml
- hladká mouka
- žloutek 2 ks
- řepkový olej
- sůl
Postup přípravy
- Hranolky: Dobře omyté celé brambory (i se slupkou) nakrájejte na hranolky a zalijte je vodou, do které přidáte 2 lžíce soli a 100 ml octa. V této lázni nechte brambory za občasného promíchání asi 20 minut.
- Rybu důkladně osušte a pokrájejte na asi 1 cm silné plátky.
- Těstíčko: Bílky vyšlehejte do pěny (pozor, nepřešlehejte je do hustoty potřebné na přípravu pečiva). Do misky vlijte pivo a postupně do něj zašlehávejte mouku a žloutky tak, aby vzniklo těsto hustotou podobné lívancovému. Přidejte do něj asi 1 lžičku soli a pak vmíchejte sníh z bílků. Těsto nechte asi 20 minut odpočinout, aby se v něm lepek pěkně rozležel a těsto pak na rybě ulpělo.
- Osolené kousky ryby namáčejte do těstíčka a ihned smažte v menším, ale hlubokém hrnci s rozehřátým olejem do světlehněda (ryba vložená do horkého tuku by měla téměř klesnout ke dnu, hned vyplavat a pak se ještě asi 4 minuty smažit). Přebytečný tuk z nich odsajte na papírových kuchyňských utěrkách.
- Brambory slijte, osušte a také smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Na papírových kuchyňských utěrkách z nich odsajte přebytečný tuk, osolte je a ihned podávejte s rybou a majonézou (v Británii vám ji naservírují na novinovém papíře, vy si ji klidně dejte na talíř).